Bekräftar fördomar

NÖJE

Robert Laul om Claes Dahlbäcks sommarprat

Foto: Claes Dahlbäck.

En förmögen näringslivstopp.
Claes Dahlbäck gör ingen besviken.
Han bekräftar de flesta fördomar kring hur en sådan är.

VD och vice ordförande för Investor under 1980- och -90-talet, i dag styrelseledamot i amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Så presenteras stockholmaren Claes Dahlbäck, 65, och det är dessa karriärens milstolpar sommarpratet handlar om.

Det är "JW" (Jacob Wallenberg) hit och "Dodde" (Marcus Wallenberg) dit i framgångssagan som tar fart på -70-talet när den unge civilekonomen får chansen på Investor.

"Kärvt ekonomiskt"

– Vad var Dow Jones-indexet i går? undrar Marcus Wallenberg och när Dahlbäck klarar "anställningsintervjuns" enda fråga är saken klar – han får VD-uppdraget med tillägget att det fortfarande är styrelseordförande Wallenberg som bestämmer allt.

Med denna typ av vördnadsfulla anekdoter rullar programmet på som av finansmedierna mest uppmärksammats för Dahlbäcks utspel att män bör släppa in fler kvinnor i bolagsstyrelserna – men att kvotering är en kvinnofälla.

I branschpressen omskrivs Claes Dahlbäck ofta för sina höga inkomster, bara under -90-talet tjänade han 183 miljoner, enligt Affärsvärlden. I "Sommar i P1" vill han gärna peka på perioder i livet då han ska ha haft det "kärvt ekonomiskt" men avslöjas genom att påstå att städhjälp i hemmet är en självklarhet för de flesta familjer.

Fester och jakt

Percy Barneviks jättebonusar – som Dahlbäck hade insyn kring – viftas bort på några sekunder, däremot informeras vi om segelbåtar, fester på Café Opera, jakt, fiske och champagne, sommarhuset på Ingarö och hur han nu lever det goda livet på Räfsnäs kungsgård utanför Mariefred som är taxerad till ett värde av 61 miljoner kronor.

Flitigast nämnd är nog ändå livskamraten Merike, utan att vi knappt får veta något alls om kvinnan som finansmannen gift sig med inte bara en gång, utan två.

Här kan du lyssna på sommarpratet

Claes Dahlbäck

Namn: Claes Dahlbäck.
Ålder: 65 år.
Yrke: Styrelseproffs.
Bor: Mariefred.
Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.

... i Sommar

Skrytkvot
Skvallervärde
Känslostyrka
Humornivå
Åh fan-faktor

Första mening: Hej, sommar för mig är Stockholms skärgård.
Sista mening: Tack för mig och tack för att ni har lyssnat.
Tre typiska låtval
1. "Le Nozze Di Figaro: Nr 9, Akt 1, "Non Piu Andrai" – Wolfgang Amadeus Mozart.
2. "Vals På Mysingen" – Evert Taube.
3. "Thank You For The Music" – ABBA.

ARTIKELN HANDLAR OM