Teater varnar nu för mässlingsutbrott – skådespelare sjuk

Skickade sms till 900 besökare

NÖJE

En skådespelare på Borås stadsteater har smittats av mässling.

Nu har teatern valt att skicka ut sms till alla besökare som befunnit sig i lokalen samtidigt som skådespelaren.

– Vi fick rådet om att det kunde vara bra även fast det är en väldigt liten smittorisk. Så vi har skickat ut ett sms till de som befunnit sig på någon av dessa tre föreställningar, säger teaterns pressansvarige, Tobias Söderman.

Foto: GOOGLE
Kulturhuset i Borås.

Teaterföreställningen ”Bröderna Lejonhjärta” visades på Borås stadsteater mellan den 3–5 januari inför fullsatt publik. Pjäsen är strax över två timmar lång och spelades totalt tre gånger under datumen.

En av skådespelarna har nu drabbats av mässlingen. Därför har teatern skickat ut en varning via sms till de cirka 900 personer som sett pjäsen.

”Smittrisken bedöms som låg men på grund av den höga smittsamheten kan ändå enstaka personer insjukna. Personer som själva misstänker att de kan vara sjuka i mässling ska kontakta 1177 Vårdguiden innan de söker vård”, står det i sms:et, uppger GP.

Fick råd av vården

Enligt teaterns pressansvarige, Tobias Söderman, fick den smittade skådespelaren rådet av vården att varna besökarna.

– Vi fick rådet om att det kunde vara bra även fast det är en väldigt liten smittorisk. Så vi har skickat ut ett sms till de som befunnit sig på någon av dessa tre föreställningar, säger Söderman.

De allra flesta har uppgivit ett mobilnummer i sina bokningar, enligt Söderman. De som uppgivit ett annat telefonnummer har istället blivit uppringda.

– Det har vart skönt. För då går informationen ut fort.

Enligt Söderman är skådespelaren i fråga smittofri på fredag. Föreställningen ställs in tills dess men återupptas fredag kväll. Det innebär att både tisdagens och onsdagens föreställningar ställs in.

Hundratals kan vara sjuka

En patient med mässlingen vårdades på Sahlgrenska i Göteborg i mitten av december. Sedan har flera patienter smittats och myndigheterna befarar nu att flera hundra kan ha blivit sjuka.

Under måndagen rapporterade Aftonbladet om att ytterligare tre personer har insjuknat i mässling i Västsverige. Smittan har spridits både inom vården och i övriga samhället och nu avråder regionen från sjukhusbesök som inte är absolut nödvändiga.

Symtom på mässlingen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Mässling

Borås

Teater