Marianne Mörcks miss – tog emot kungen i baddräktsplagg

1 av 6
NÖJE

När Marianne Mörck skulle ta emot medalj från kungen och drottningen ville hon göra det i en vacker aftonklänning.

Men klänningen hon köpte bröt nog egentligen mot alla stilregler.

Plagget hör snarare hemma på stranden än i ett slott.

I kvällens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet”, tar Marianne Mörck, 68, emot sina middagsgäster iklädd ett speciellt klädesplagg.

Den kaftanliknande klänningen med orange mönster har nämligen mött kungen och drottningen.

– Anledningen till att jag har på mig den här klänningen i dag är för att jag hade den på mig när jag fick den där medaljen som man får av konungen för lång och trogen tjänst, säger hon i programmet.

Hon tilldelades medaljen, som kallas Litteris et Artibus, 2014. När Marianne Mörck fick veta att hon skulle få ta emot priset ur självaste kung Carl XVI Gustafs hand, gav hon sig genast ut på stan för att hitta den perfekta klänningen för tillfället.

Och plötsligt fann hon den.

– Det måste vara något halvlångt tänkte jag, för kjol och blus passar inte på mig. Och i fönstret hänger den här. ”Gud vad bra, den är ju så somrig och billig som attan – 179 kronor”, tänkte jag, säger Marianne Mörck och visar på sin klädsel.

Den högtidliga dagen kom. Marianne Mörck påminde sig själv att inte niga för kungligheterna, för det hade hon bestämt i förväg att inte göra.

– Men jag neg så djupt att jag inte höll på att komma upp. Det är inte lätt när knäna är som de är, säger hon och skrattar gott vid minnet.

– Och så fick jag medaljen och så tackade jag drottning Silvia så gott. Herregud så fin hon är! Hon är så vanlig och skrattar och så där. Så fick man lite champagne och sen gick man hem.

Marianne Mörck kände sig riktigt fin i sin aftonklänning. Och med tanke på hur billig den var, knappt 180 kronor, tyckte hon att det vore bra att köpa på sig flera stycken i olika färger.

Men väl i butiken tittade expediten frågande på henne.

– ”Aftonklänning?”, ”vi för inte aftonklänningar här”. Då sa jag att jag har ju köpt den här och tog upp den och visade henne. ”Jaså, baddräktsöverdraget”, sa hon.

Marianne Mörck chockades av expeditens besked – och insåg genast sin miss.

– Då har jag gått till kungen i baddräktsöverdrag – och trott att jag var jättefin!

Men Bosse Parnevik, 79, protesterar:

– Men kungen tyckte väl att du var fin i alla fall, säger han.

– Jag tyckte inte att jag såg det i hans min, svarar Marianne Mörck och lockar de andra stjärnorna till skratt.

”Stjärnorna på slottet” sänds lördagar klockan 20:00 i SVT1.

Det här är årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM