- Jag har inget att säga till mobbarna

Publicerad 2015-10-11

Hailee Steinfeld om skolåren, succén i Hollywood - och låten som alla tror handlar om onani

Hon blev Oscarsnominerad som 14-åring, lyckades landa en roll i ”Pitch perfect 2” och är bästa kompis med ­Taylor Swift.

Nu gör 18-åriga ­Hailee Steinfeld succé med sin första singel ”Love myself”.

– Att kunna säga att man älskar sig själv är nästan revolutionerande, säger hon till Nöjesbladet.

Som 14-åring fick hon sitt genombrott och en Oscarsnominering i samma veva för bästa kvinnliga biroll i bröderna Coens ”True grit”.

Där spelade hon bland annat mot Jeff Bridges och Matt Damon.

– Det gav mig en hög arbetsmoral som jag ständigt, fortfarande, återvänder till, säger stjärnan när Nöjesbladet möter henne under ett kort Sverigebesök.

Trots det tidiga ­genombrottet känner sig Hailee Steinfeld fort­farande som samma tjej hon alltid har varit, bara väldigt mycket mer upptagen.

I våras gjorde hon en stor roll i den populära musikalfilmen ”Pitch perfect 2”. Nu satsar hon även på en musikkarriär.

”Del av min plan”

Första singeln ”Love myself” släpptes under sensommaren och ­musikvideon har redan över 18 miljoner visningar på Youtube.

– Musik har alltid varit en del av min plan. Jag började med musiken ungefär samtidigt som jag började skådespela, men det här är första gången någon får höra det. Det är galet att ha en singel ute lite mer än en månad och se hur bra det går, säger hon medan hon genast letar efter en annan möbel i rummet i stället för tygstolen hon sitter i för att kunna ta i trä.

Du är bästa kompis med artister som ­Taylor Swift och Demi Lovato, har det påverkat dig vad gäller ­musikkarriären?

– Ja, att se de framträda och prata om hur mycket de älskar vad de gör inspirerar mig ­absolut!

Sedan ”Love myself” släpptes har mängder av fans spekulerat kring vad låten egentligen handlar om - och en ­enkel googlesökning ­senare dyker en hel del artiklar upp om att ­väldigt många verkar tro att låttexten handlar om onani.

Har du hört det?

– Ha ha! Ja, jag menar ... låttexter är subjektiva för lyssnaren att tolka fritt, så klart. Men oavsett vad vissa säger att den handlar om så har ­låten för mig ett budskap om att stärka sig själv. Att kunna älska sig själv och ha det självförtroendet. Att ens kunna säga att man älskar sig själv är nästan revolutionerande. Det är svårt och det har även varit svårt för mig. Det handlar om att ta hand om sig själv och stå upp för sig själv, både fysiskt och känslomässigt.

Du har tidigare berättat att du blev mobbad i skolan?

– Jag blev tillfrågad en gång om varför jag blev hemundervisad och jag sa, bland mycket annat, att jag hade ”sociala problem” i skolan. Och jag känner att det hela absolut blev förstorat. Jag tycker att det lät som att ingen annan i världen blev mobbad förutom jag. Jag började med hemundervisning delvis på grund mobbning, men problemet försvinner ju inte automatiskt på grund av det.

Vill inte träffa dem

Vad skulle du säga om du mötte de som mobbade dig i dag?

– Jag har inget att säga till dem. Jag har inga som helst intentioner att träffa dem igen!

Du har många följare på sociala medier där unga ser dig som en förebild. Hur känns det?

– Jag vet inte om jag känner mig som en. Jag tror att om jag skulle vakna varje dag och känna mig som en förebild så skulle det vara som att jag sätter på mig en mask. Något jag älskar med folk jag själv ser upp till är att de är själv­säkra, snälla, generösa, genuina, och jag hoppas verkligen att det är en sådan bild jag ger.

Hailee om...

... ”Pitch perfect 2”:

- Jag var ett stort fan av den första ­filmen och så fort jag hörde att det skulle komma en andra film ringde jag direkt och sa att jag verkligen ­ville ­vara med. Jag gjorde min audition och inom en vecka var jag på ­inspelningsplatsen i Louisiana. Det var verkligen tre månader av att b­ara ha hur kul som helst.

... hon känner att hon missat en del av barndomen på grund av ­karriären:

- Sammantaget så, nej. Men jag missade ju en del grejer i skolan, som till exempel balen. Men den enda gången jag kände att jag missade något var egentligen dagen efter när jag såg bilderna och tänkte att jag gärna hade velat vara där. Men jag ser bilderna medan jag är i ett annat land och gör reklam för en film jag just gjort ­eller så gör jag en film. Så jag känner definitivt att jag har tagit igen det på andra sätt.

... det korta Sverigebesöket:

- Jag har alltid velat komma hit och är så glad över att vara här. Jag ­hade hoppats på att få tillbringa mer tid här, men jag får se till att komma tillbaka hit.

Det här är Steinfeld

Född och bor: I Los Angeles, USA.

Ålder: 18, fyller 19 år den 11 december.

Gör: Skådespelare (bland annat ”True grit”, ”Sånger från Man­hattan” och ”Pitch perfect 2”), modell (för bland annat ”Miu Miu”) och artist.

Aktuell: Med första singeln ” Love myself”.

Övrigt: Är en av Taylor Swifts bästa kompisar och medverkade bland annat i hennes ”Bad blood”-musikvieo som slog rekord på Youtube som den mest sedda videon under de första 24 timmarna.

ANNONS