Skådespelaren Tomas Pontén är död

1 av 29
NÖJE

Skådespelaren Tomas Pontén är död.

– Min bror är död, det är så sorgligt, säger Gunilla Pontén.

Tomas Pontén är känd för sina rolltolkningar på Dramaten och roller i bland annat ”Radioskugga” och ”Tusenbröder”.

Han blev 69 år gammal.

Skådespelaren Tomas Pontén har avlidit efter en längre tids sjukdom. Sedan en tid tillbaka bodde han på ett äldre- och omsorgsboende i Stockholm, där han också avled under tisdagen.

– Det är så sorgligt, han var en så begåvad skådespelare och en så underbar person, säger storasystern, designern Gunilla Pontén, 86.

Tomas Pontén var omgiven av sin familj när han somnade in.

– Vi var alla där. Det har varit på gång ett tag. Alla var förberedda och det var fint, säger sonen Simon Pontén till Expressen.

På Dramaten sedan 1972

Pontén är bland annat känd från tv-serierna ”Skärgårdsdoktorn”, ”Radioskugga” och ”Tusenbröder” och filmerna ”Sprängaren” och ”Hotet”.

Tomas Pontén föddes i Skövde 1946 och växte upp på Lidingö utanför Stockholm.

1972 tog han examen från Statens scenskola. Därefter blev han direkt en del av Dramatens ensemble, och har under åren spelat i bland annat Laclos ”Farliga förbindelser” och Shakespeares ”Kung Lear”.

Har regisserat

Dramatens scen var basen för Tomas Pontén, medan han gjorde gästspel i film, tv och radio. Han har också regisserat uppsättningar på Dramaten och Teater Brunnsgatan i Stockholm.

Tomas Pontén var lillebror till den prisbelönta modeskaparen Gunilla Pontén. Mellan 1983 och 2000 var han tillsammans med skådespelaren Suzanne Reuter, och de har tre söner ihop. Han har också haft en relation med skådespelaren Lena Nyman.

”Känns i hjärtat”

Reality-profilen Håkan ”Färjan-Håkan” Hallin var vän med Tomas Pontén under de sista tio åren. De lärde känna varandra genom gemensamma vänner.

– Han var en bra polare som man ringde och pratade med ibland. Vi hade kräftskiva ihop hemma hos honom, och han var nere hos mig i Thailand och hälsade på, säger Håkan Hallin.

Sista gången han träffade Tomas Pontén var för drygt en och en halv månad sedan.

– Han har ju varit dålig, jag var på hemmet hos honom och hälsade på.

Håkan fick det tråkiga beskedet om vännens bortgång under natten till onsdag.

– När det är någon man kände mer än andra känns det i hjärtat.

ARTIKELN HANDLAR OM