Glimtar ur nya ”Millennium”-romanen avslöjade

NÖJE

David Lagercrantz: ”Jag har på alla sätt försökt få in Stieg Larssons universum i berättelsen”

1 av 3 | Foto: David Lagercrantz.

Professor Frans Balder, en auktoritet inom forskning för artificiell intelligens, kontaktar journalisten Mikael Blomkvist.

Balder säger att han sitter på sensationella uppgifter om den amerikanska underrättelsetjänsten.

Sådan är upptakten till den fjärde boken i "Millennium"-serien, rapporterar Dagens Nyheter som har intervjuat författaren David Lagercrantz.

– Jag har på alla sätt försökt få in Stieg Larssons universum i berättelsen, säger Lagercrantz som lämnade ifrån sig manuset till den runt 500 sidor tjocka boken i november förra året.

Planerade tio böcker

"Millennium"-sviten omfattar tre deckare, där hackaren Lisbeth Salander tillsammans med journalisten Mikael Blomkvist är huvudrollsinnehavare, och den skrevs av författaren och journalisten Stieg Larsson. Hans plan var att ge ut tio böcker i serien, men på grund av hans plötsliga död 2004 fick projektet ett abrupt och tragiskt slut.

Det är redan känt att den nya och fjärde romanen har titeln "Det som inte dödar oss" och enligt DN kommer den att ges ut tidigt i höst

– Det är en lång väntan. Men nu har det börjat komma in väldigt goda omdömen från översättare och lektörer så jag rider på det, säger Lagercrantz till tidningen och berättar att sekretessen kring projektet har varit extrem. Bland annat har han uteslutande skrivit på en icke uppkopplad dator.

– Skriver man om Lisbeth Salander är det lätt att man blir lite paranoid.

Nu avslöjas också att omslaget till den nya romanen domineras av en ung flickas ansikte.

Sambo kritisk

Stieg Larssons "Millennium"-trilogi är en enorm framgång. I december 2013 hade böckerna sålt i över 80 miljoner exemplar världen över.

Det är tidigare känt att Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson är mycket kritiskt till den nya boken. I en intervju med nyhetsbyrån AFP har hon sagt att det var "ett idiotiskt val" att ge uppdraget till David Lagercrantz eftersom hans bakgrund skiljer sig så mycket från Stieg Larssons.

ARTIKELN HANDLAR OM