Vi hjälper

Får skadestånd efter ligg-rubriken – ger pengarna till flyktinghjälp

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Claes Malmberg om felaktiga ”Jag låg med Persbrandts mamma”-citatet

Claes Malmberg, 54, blev upprörd när han såg det felaktiga citatet ”Jag låg med Persbrandts mamma” i Hänt Extra.

Tidningen bad om ursäkt och Malmberg fick 40 000 kronor i ideellt skadestånd - pengar som gick till flyktingar.

–  Hela det citatet är så våldsamt pinsamt, säger skådespelaren till Nöjesbladet.

Nöjesbladet var först med att publicera utdrag ur Claes Malmbergs biografi, där han bland annat avslöjade en romans med Mikael Persbrandts mamma.

Tidningen Hänt Extra skrev då citatet ”Jag låg med Persbrandts mamma” både på omslaget och i tidningen - något som Claes Malmberg säger att han aldrig sagt.

– Tyvärr så ser det ut som ett citat från mig. Väldigt olyckligt för mig och för många andra också skulle jag kunna tänka mig. Jag hade i alla fall blivit arg om det var min mamma det handlade om. Jag blev väldigt upprörd, för det var över gränsen. Jag har aldrig sagt något sådant överhuvudtaget, säger Claes Malmberg till Nöjesbladet och fortsätter:

– Hela det citatet är så våldsamt pinsamt och jag skulle aldrig uttrycka mig på det sättet. När jag såg det blev jag oerhört chockerad. Jag låter det mesta passera, men det var nog det grövsta jag varit med om i min karriär.

40 000 till flyktingar

Claes Malmberg säger att han tog kontakt med tidningen och funderade på att stämma dem. Men de kom fram till en kompensation.

– De erkände att de hade gjort fel och satt ord i munnen på mig.

Tidningen bad om ursäkt och betalade skådespelaren 40 000 kronor i ideellt skadestånd. Pengarna ville Malmberg skulle skänkas till Röda Korsets insamling till människor på flykt. Samtidigt hoppas han att de som blev påverkade av citatet kan glömma det hela och gå vidare.

– Jag är inte ute efter några pengar, för min del är det inte det som är det viktiga. Det som är viktigt för mig är att folk förstår att det inte är ett citat, att jag inte sagt något sådant. Jag tyckte att det var ett bra sätt att göra upp med Hänt Extra, att de fick betala till några som behöver det mer än jag. Det är skönt att de ändå tog sitt förnuft till fånga, det hedrar dem trots allt. För vad som händer med detta är att vi nu kan göra något dåligt till något bra genom att skänka pengarna.

”Fruktansvärt”

Claes Malmberg har, som många andra, blivit starkt påverkad av flyktingarnas situation.

– Jag tycker att det är förfärligt att se och det är fruktansvärt hur Europa stänger sina gränser för människor på flykt och människor som behöver vår hjälp och stöd. Det här är på något sätt en kamp för humanismen och för medkänslan. Om vi slutar med det är vi liksom inte människor längre. Jag hoppas verkligen att alla länder i Europa tar sitt förnuft till fånga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vi hjälper

Claes Malmberg

Röda Korset

Mikael Persbrandt