Anton Lundqvist: ”Det är en stor förebild som gått ur världen”

NÖJE

”Han hade barnasinnet kvar”

1 av 11 | Foto: Foto : LARS PEHRSON/SVD/TT
Lennart Hellsing har dött, 96 år gammal.

Extremt tongivande, lekfull och en förebild.

Så beskriver kollegorna den folkkäre författaren Lennart Hellsing som gick bort i dag.

– Han hade en räv bakom örat, säger Anton Lundqvist, som spelade ”Krakel Spektakel” i filmen från 2014.

Lennart Hellsing underhöll hela Sverige med sina barnböcker och rim. Så sent som förra året släpptes hans sista bok ”Skor” och förra året hade även spelfilmen om Lennart Hellsings älskade karaktär Krakel Spektakel premiär.

Anton Lundqvist, som spelar huvudrollen i ”Krakel Spektakel”, minns författaren med värme.

– Jag träffade honom på en visning. Han hade fortfarande en räv bakom örat. Han satt där i en vacker gredelinfärgad kostym med fluga och såg så glad ut. Det var som att någonting hela tiden kunde hända. Jag skickar mycket tankar till honom, säger han till Nöjesbladet.

”En stor förebild som gått ur världen”

Anton Lundqvist beskriver arbetet med ”Krakel Spektakel” som ljuvligt.

– Jag hade framför allt hans fantastiska bilder och texter att tillgå men det var väldigt lättarbetat, säger Anton Lundqvist och tillägger:

– Hans verk är så lekfulla men ändå så döljer det sig en politisk agenda inunder allting. Jag tycker inte att man ska kalla hans verk för bara barnböcker och ramsor för de är så mycket mer än så. Han har varit extremt tongivande och det är en stor förebild som går ur världen. Det var väldigt fint att få vara en del av den här filmen.

Hur var det att gestalta Krakel Spektakel?

– Jätteroligt och ganska lätt för allting finns där. Alla som läst de här gamla visorna och sett bilderna har en ganska klar bild av hur en Krakel är så det var lätt att kliva in i rollen. Det är inte som många andra roller där man måste fundera på hur det ska se ut och vara.

”Otroligt tacksam”

”Krakel Spektakel” regisserades av Elisabet Gustafsson. Hon fick beskedet om att Lennart Hellsing gått bort i morse.

– Jag är otroligt tacksam över att vi hann göra filmen och att han fick se den innan han gick bort. Jag träffade honom ett par gånger och han var väldigt tillåtande.

Lennart Hellsing var med tidigt i processen och bidrog bland annat till manuset.

– Han var väldigt fin. Jag var hemma hos honom ett par gånger och han fick se ett par tidiga klipp.

Elisabet Gustafsson minns särskilt att Lennart Hellsing gärna ville träffa skådespelarna.

– Han kunde inte vara med på inspelningen men när vi gjorde eftersynken i Stockholm fick han träffa dem. Man såg på honom att han var väldigt glad över hur de förkroppsligade hans karaktärer.

Hur var han som person?

– Han var en stor tänkare med mycket integritet på ett väldigt fint sätt. Han stod emot strömningar. Men han var också lite som ett barn och hade en lekfullhet.

– Såg man honom på filmhuset kom han med sina starka rosa kostymer. Det är inte många som har barnasinnet kvar som han hade.

”Det är min barndoms rim”

Sissela Kyle, som har läst in ”Resa med Kusin Vitamin” som ljudbok, berättar att Lennart Hellsing betydde mycket för henne som barn.

– Hela ”Krakel Spektakel”-världen, ”Här dansar Herr Gurka” och ”Kusin Vitamin”, det är min barndoms rim och tongångar, säger hon till Nöjesbladet.

Som liten brukade Sissela Kyle själv lyssna på skivor med Lennart Hellsings historier.

– Jag läste mycket och skivorna gick om och om igen. De var så fantastiska och otroligt kul. De är både läskande och skojiga. Det är ordekvilibrism på ett avspänt och skönt sätt. Han hade ett humoristiskt konstnärskap.

Sissela Kyle var vän med Lennart Hellsings fru Yvonne Lombard och träffade barnboksförfattaren vid flera tillfällen.

– Jag hade den stora glädjen att hälsa på honom ett par gånger. Fast att det var en gammal man är det sorgligt att han har gått bort.

Lennart Hellsing blev 96 år gammal.