”Red sparrow” – iskall spionspänning med cyniskt utnyttjad Jennifer Lawrence

1 av 2
NÖJE

Red sparrow

THRILLER

Regi Francis Lawrence, med Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Joely Richardson, Ciarán Hinds,

Jeremy Irons, Mary-Louise Parker.

Skicklig sevärd spionspänning. Det är otäckt och obehagligt när ryssar och amerikaner utnyttjar kropp och själ, sätter psykisk och fysisk press på sina schackpjäser i ett bedrägligt spel.

I den proffsigt berättade upptakten följer vi en man och en kvinna i dagens Moskva. Det växlar mellan balettprimadonnan Dominika (Jennifer Lawrence) på Bolsjojteatern och amerikanske spionen Nate (Joel Edgerton) på väg till ett hemligt möte i Gorkijparken. Han är ensam kontaktman för en rysk mullvad, som ger hemligheter till CIA.

En intensiv korsklippning i filmens start leder fram till svåra motgångar för båda. Hon måste sluta dansa, han skickas hem till USA.

Skickas till ”horskolan”

Men mullvaden vill inte prata med någon annan än Nate. Och ryska säkerhetstjänsten vill göra om Dominika till agent. Hon skickas på en hård utbildning med andra unga män och kvinnor som ser bra ut. De ska lära sig att förföra och bedra statens fiender för att skaffa information.

”Horskolan” kallar Dominika det föraktfullt, men hon ser inget annat val med en sjuk mamma som kräver dyr vård och bostad.

Dominika och Nate skickas båda till Budapest för att försöka få ut sanningar av varandra. Vem lurar vem? Båda vet att den andre vet, men vad ska de säga till sina chefer och vem kan man lita på?

”Red sparrow” har en finurlig intrig med dubbelspel och osäkerhet kring vem som gör vad och varför. Både för rollfigurerna i filmen och för oss som ser på. På det sättet är den i samma anda som John Le Carrés spionskildringar.

Råare än Bond

Men det är brutalare i ”Red sparrow”. Mäktiga ledare utnyttjar fotfolket cyniskt och hänsynslöst, med sexuella övergrepp och tortyr. Bitvis ett actionäventyr, men långt från James Bond. Det här blir råare och kyligare.

Man känner smärtan hos Dominika inför de saker hon tvingas göra genom utpressning.

Regissören Francis Lawrence har tidigare jobbat med skickliga Jennifer Lawrence i ”Hunger games”-filmerna, och balanserar mer intima spelscener med påkostada strider. I biroller finns tungviktare som Charlotte Rampling, Jeremy Irons och Ciáran Hinds. Gott om britter som spelar ryssar på bruten engelska, vilket känns gammaldags.

Australiensaren Joel Edgerton och belgaren Matthias Schoenaerts är bra i de viktigaste manliga rollerna.

Kalla krigets frostiga vindar blåser åter in på biograferna som en snökanon och hjärtan fryser till is.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM