Klick!

Bygg ditt eget Zlatan-hus

Av: 

Cecilia Rindbäck Vangbo

NÖJE

Ladda ned ritningarna här

Här är ritningarna till Zlatans chockrosa pepparkaksvilla.

Klick! har lagt ner timmar på att försöka klura ut hur det hela sitter ihop, men tvingades till slut kasta in bakduken och erkänna oss besegrade av Robert Sigmund och hans mästarbagarkompisar.

Vi lämnar i stället över utmaningen till dig. Lyckas du få ihop ett hus som står, ta en bild på det och mejla till oss så lovar vi att prisa dig. God baklycka!

Här en kort text om hur man gör:

Bygg en alldeles egen kändisvilla av pepparkaksdeg. NK:s konditorproffs Robert Sigmund berättar hur.

DEGEN:

– Jag gör en vanlig pepparkaksdeg, men jag torkar ur den lite extra. Man kan även ha i lite extra mjöl för att säkra upp och göra den styvare.

FÖNSTREN:

– De är gjutna i socker. Man kokar socker, vatten och glykos och häller i speciella former på en marmorskiva. Man kan också ta gelatinblad, men de smälter om man spritsar på dem. Om man vill göra det lättare för sig kan man klippa ut fönster i OH-papper.

LIMMET:

– 300 gram vatten, 300 gram glykos och 1000 gram socker kokas upp till 155 grader. Låt det svalna lite tills bubblorna avtar. Var försiktig för det är enormt varmt och lätt att bränna fingrarna av sig.

– Ett vanligt fel är att man smälter vanligt socker som man sätter ihop huset med. Då blir det alldeles stelt, livlöst och faller lätt isär.

SPRITSEN:

– Vispa ihop florsocker och äggvita till lagom konsistens. Finspritsen till fönstren rör man ihop, vill man ha det fluffigare till marken så vispar man in luft.

Har du några tips?

– Vänd på pepparkakorna och ta bort papperet när du har gräddat dem och de har svalnat lite. Då blir de jämna och så avdunstar de och blir lite torrare.

– Sen är det bra att göra extra stora bitar så att man har lite marginaler om man behöver såga till dem efteråt. Att bygga ett pepparkakshus är lite som att lägga ett pussel.

Vad är det vanligaste felet man kan göra?

– Att man sätter ihop huset dåligt med fel socker, och att huset är för fuktigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Bygg ditt eget Zlatan-hus
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska stjärnornas lyxkåkar i Hollywood

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!

Zlatan Ibrahimovic