Trollet har slagit av på takten

NÖJE

Shrek den tredje har tappat lite energi och hjärta

Amerikansk animerad komedi av Chris Miller och Raman Hui, med röster av Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas och Justin Timberlake.

Träsktrollet Shrek är tillbaka. Han har fått sin älskade Fiona, men nya problem har tornat upp sig på hans gröna horisont.

Dels så har han en väldig noja för att bli pappa. Och dels så utropade hans svärfar – kungen av landet Långt, långt borta – honom till sin arvinge när han låg i sina, högst klichéartade, dödskramper, och nu har Shrek inget annat val än att ta över kronan och glömma sitt gamla träsk.

Såvida han inte hittar den unge spolingen Artie Justin Timberlake – Fionas försvunna kusin – och övertalar honom att bli kung istället.

”Shrek den tredje” är inte en besvikelse. Det är en habil komedi med många smarta populärkulturella referenser, och förutom samma gamla sköna sidekicks som i de två första filmerna så introduceras här ett par nya. Som posset med Disney-prinsessorna Snövit, Törnrosa och Askungen, som alla har skaffat sig betydligt mer skinn på näsan än vad de hade när de fortfarande blev blåsta av styvmödrar och låg och väntade på varsin prins.

”Shrek den tredje” levererar helt enkelt.

Vad ”Shrek den tredje” däremot inte gör är imponerar.

Den är ett snyggt hantverk, men lite av själen och energin har gått förlorad.

Ännu en påminnelse till Hollywood om att mjölken sinar förr eller senare även för den trognaste av kassakor.