Den moderna bröllopsklänningen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-08

Designade second handklänningar auktioneras ut

Glöm vitt och volanger, söta pärlor och spetsar. Till det moderna bröllopet är det second hand och original som gäller.

Nu auktioneras specialdesignade brudklännigar ut på internet till förmån för välgörenhet.

Multilayers av Maxjenny Forslund/ Les Couleurs Nationales

- 0,2 procent av den totala bomullsodlingen är ekologiskt odlad och den konventionella bomullsodlingen är en otrolig miljöbov, säger Lena Tham på Världsnaturfonden.

Därför pågår just nu en auktion på internetsajten Tradera, där fokus ligger på återvinning av bomull. Nio av sveriges senaste lovande designers som Bea Szenfeld och Drottningen av Saba fick 2 000 kronor var i budget och uppdraget att skapa brudklännigar med det moderna bröllopet som tema. Pengarna som kommer in på auktionerna går oavkortat till Världsnaturfondens kampanj Better Cotton Initiative.

Förbättra för bomullsodlarna

Bomull är en av jordens mest vattenkrävande grödor och i odlingen används dessutom mycket stora mängder jordbrukskemikalier som t ex insektsmedel. De negativa konsekvenserna för människor och natur är ofta mycket stora. Syftet med Better Cotton Initiative - BCI är att utveckla mindre miljöbelastande odlingsmetoder som också förbättrar situation för alla miljontals bomullsodlande småbönder i fattiga delar av världen.

Leksaker och gardiner

Slutresultatet visar på stor lekfullhet och kreativitet, nio helt olika bröllopsklänningar byggda på second hand-fynd, gamla gardiner och till och med leksaker.

Auktionerna håller på tills den 21 juni.

Till auktionen:

Maila in din bild!

Har du gift dig i jeans? Varit på bröllop där brudgummen bar lila frack, eller helt enkelt bara sett en udda brudklänning?

Maila din bild till oss: konstigtbrollop@aftonbladet.se

Nina Johansson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln