”Jag fick en riktig skitmodell”

NÖJE

Tv-snickaren Mattias Särnholm om dåliga julklappar, gubbröra och längtan efter lugn och ro

Hur firar du jul i år?

– Jag har faktiskt inte hunnit planera så mycket ännu. Julen kommer som en fullständig överraskning för mig varje år, till min frus stora förtret, men det lutar åt att bli som tidigare år, att vi firar tillsammans med familjen.

Vad står överst på din önskelista?

– Lugn och ro. Jag vet att det låter gubbigt men det är så det är när man har passerat trettiofem.

Vilken julklapp minns du bäst?

– Oj, det är faktiskt en dålig julklapp. När jag var tio år så var jag nämligen modellbyggare ända ut i fingerspetsarna. Det året firade vi julen hos några släktingar och då hade jag såklart önskat mig en riktigt häftig modell. Problemet var att jag fick en riktig skitmodell – en sån som var anpassad för nybörjare. Jag som ansåg mig själv vara en modellexpert blev naturligtvis förnärmad och upplevde det som ett hån.

Vad måste finnas på julbordet?

– Solöga – vår variant av ”Gubbröra” med finhackad ansjovis, lök och en ägghalva. Sedan lägger man allt på hårt bröd. Supergott!

Har du varit tomte någon gång?

– Jag är ofta tomte. Vi brukar turas om med våra grannar för att inte barnen ska fatta misstanke. Jag gillar att spela ut rollen ordentligt. Som tomte ska man ju vara lite oförskämd och gärna kräva en liten whiskeypinne under julklappsutdelningen.