Agnes-Lo Åkerlind

SVT:s kulturarbetare i stort upprop

Jessika Gedin på ”Babel” en av dem som protesterar mot SVT:s arbetsförhållanden

Av: 

Cornelis Rikken

Linn Elmervik

NÖJE

Tidigare SVT-profilerna Daniel Sjölin och Lina Thomsgård har båda vittnat om dåliga arbetsförhållanden.

Nu går anställda på SVT Kultur ihop i ett upprop för bättre arbetsvillkor, rapporterar Expressen.

”Flera av oss har känslor av att ha blivit utnyttjade, manipulerade, förbisedda, slutkörda och rädda för att ta olika beslut i livet”, skriver de.

I podcasten ”Värvet” berättade tidigare Kobra-programledaren Lina Thomsgård, 40, att hon lämnade programledarrollen efter att hon tvingats välja mellan jobb och föräldraledighet.

Kort därefter gick den tidigare ”Babel”-programledaren Daniel Sjölin, 41, ut och stöttade henne. Även han säger att han tvingades säga upp sig för att kunna vara pappaledig.

Nu publicerar Expressen ett upprop där ett fyrtiotal visstidsanställda och frilansare på kulturavdelningen går ut och kräver bättre arbetsvillkor.

SVT-profilerna sluter upp

Bland namnen hittar vi SVT-profiler som Jessika Gedin, Agnes-Lo Åkerlind och Jenny Nordlander. Medarbetarna är framför allt kritiska mot sina korta anställningskontrakt och osäkra frilansvillkor.

”Otrygga kontrakt gör det svårt att planera livet. Dessutom är SVT:s kulturavdelning en högpresterande miljö. Det gör att många av oss blir stressade, utbrända och sjukskrivna. Flera av oss har känslor av att ha blivit utnyttjade, manipulerade, förbisedda, slutkörda och rädda för att ta olika beslut i livet – till exempel att skaffa familj”, skriver de.

Medarbetarna menar att arbetsvillkoren gör att de presterar sämre på jobbet.

”De tillsvidareanställda ser hur kompetens gång på gång rycks bort från redaktionen och journalistiken blir sämre”.

”Svårt att verka som kreatör i en sån miljö”

Agnes-Lo Åkerlind, som bland annat är hjärnan bakom SVT:s succéserie om Rebecca och Fiona, skriver i ett mejl till Nöjesbladet att hon inte varit inne och jobbat i huset på många år, mycket på grund av den rådande personalpolitiken.

”Det jag kan säga är att det är väldigt svårt att som extern/inte anställd jobba för/med SVT. Det är låga arvoden, ofta orimliga tidsplaner och det är svårt att verka som kreatör i en sån miljö. Vilket är synd eftersom det egentligen på SVT finns så enormt stora möjligheter att göra bra program med fina människor!”, skriver hon.

”För samtal med våra medarbetare”

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, svarar i ett mejl till Nöjesbladet att hon i grund och botten tycker att det är bra att diskussionen tas upp.

”Den senaste veckans diskussion har klargjort att vi inte alltid hanterar de tidsbegränsade anställningarna på ett schysst sätt. Jag finns fullt tillgänglig för att fortsätta den interna diskussionen. Vi för samtal med våra medarbetare och jag träffade facken i förra veckan då de presenterade sitt förslag om att under en provperiod delegera mandat. Jag ser fram emot ett fortsatt konstruktivt samtal”, skriver hon.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Agnes-Lo Åkerlind

LÄS VIDARE

Efter kritiken – SVT i samtal med Skavlan: ”Tar det på fullaste allvar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Agnes-Lo Åkerlind

Jessika Gedin

SVT, Sveriges Television

Lina Thomsgård