Dotterns fina hyllning till pappa Micke ”Svullo” Dubois

Komikern ”Svullo” skulle fyllt 60 år i dag

avAlex Hartelius

Michelle Dubois var bara sju år gammal när hennes pappa Micke ”Svullo” Dubois tog sitt liv.

I dag skulle den folkkäre komikern ha fyllt 60 år – och dottern minns honom med värme.

”Vi hoppas att pappa har det bra där han är nu och att han får många att skratta fortfarande”, skriver hon till Nöjesbladet.

Den 30 november 2005 tog den folkkäre komikern Micke ”Svullo” Dubois sitt liv. I dag skulle han ha fyllt 60 år. Hans dotter Michelle Dubois, som var sju år när hennes pappa dog, minns honom med värme.

”Vi hoppas att pappa har det bra där han är nu och att han får många att skratta fortfarande”, skriver hon i ett meddelande till Nöjesbladet.

Före sin död hade Micke ”Svullo” Dubois brottats med psykisk ohälsa, och för Michelle är det viktigt att man vågar lyfta upp ämnet och prata om det.

”Det bör tas på stort allvar, för när en person väljer att lämna oss så ifrågasätter man som anhörig vad man kunde ha gjort annorlunda? Det blir inte bara en enorm sorg utan också någon form av skuld. Därför är det så viktigt att man tar psykisk ohälsa på allvar och tar hand om sina nära och kära för man vet aldrig när det är för sent”, skriver hon.

”Han blev aldrig förstådd”

Gitte Nilsson, som var sambo med ”Svullo” i tio år och fick tre barn ihop med, har tidigare berättat om hans kamp mot depressioner och ångest.

– Hade Micke varit ung idag tror jag att han hade fått diagnosen asperger och kanske fått hjälp. Han blev aldrig förstådd för de svårigheter han hade och tampades med under hela sitt liv. Sedan hade han ju ett specialintresse, och det var komiken. Han registrerade allt, varenda detalj. Komiken mådde han bra av under flera år, men så ska ju alla andra delar av livet hänga med. Det gjorde det inte för honom, har Gitte Nilsson tidigare sagt i en intervju med Nöjesbladet.

Under 2007 gav hon ut boken ”På liv och död – historien om Micke Dubois”, tillsammans med journalisten Niklas Bodell, där hon berättar om sitt och ”Svullos” liv ihop.

1 av 2 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Micke Dubois.

Vänskapen med Hans Crispin

Micke ”Svullo” Dubois slog igenom tillsammans med Hans Crispin i ”Angne & Svullo” i SVT 1988.

Komikerkollegorna fann varandra och en stark vänskap inleddes. I en tidigare intervju har Hans Crispin berättat om sorgen och saknaden efter sin vän.

– Det tog många år innan jag kunde börja prata om Micke utan att gråta. Jag känner också en varm känsla av lycka att jag fick vara med honom under några år. Han berörde mig otroligt.

Micke ”Svullo” Dubois blev 46 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM