Klick!

Sanningen om Carola

NÖJE

Sveriges hetaste kändis fyller 40 – men vem är hon?

Klick! har pratat med Carolas vänner, ovänner och expojkvänner för att få svaret.

Vi hittade en felparkerande diva men också en känslig, generös tjej som inte drar sig för att kidnappa sina killar i helikopter.

Över sex miljoner tv-tittare ser henne vinna Melodifestivalen och tacka Gud med bibeln i hand våren 1983.

Färre vet att Carola dagen efter sätter sig i Bert Karlssons bil och reser till Karlskrona för att träffa sin pojkvän Staffan Edenroth som gör lumpen i staden.

De får bara en timme på tu man hand.

– Vad de gjorde vet jag inte (skratt). Men jag vet att vi hade 30 bilar efter oss under hela resan ner, säger Bert.

Carola är 16 år och någonstans i den explosiva röran av medieuppbåd och kärleksmöte upphör en stor del av hennes privatliv att vara privat.

Blev kära på en fest

Förälskelsen med den fyra år äldre Staffan är ung och stark.

De blev kära på en fest på Adolf Fredriks musikskola ett halvår tidigare. Men efter ett år är relationen över.

– Orsaken är att jag inte kan planera min framtid med någon som inte delar min kristna livssyn. Jag vill inte tvinga på honom Bibeln och han ska inte bli kristen för min skull utan i sitt eget hjärta, säger Carola hösten 1983.

Sommaren 1984 är det Niclas Wahlgren som står vid hennes sida. En ren artistromans. Paret fotograferas under en romantisk skärgårdutflykt i Carolas nyinköpta båt. Men utåt låtsas de som om det regnar – och det gör de än i dag.

– Vi var aldrig ett par. Men vi sågs en hel del eftersom vi låg på samma skivbolag, säger Niclas Wahlgren.

Efter en kortare romans med Richard Herrey slår kärleken till rejält.

Anders Hellqvist, i dag en av Carolas närmaste vänner och personlige tränare, delar hennes tro och blir en klippa i tillvaron.

– Hon har alltid varit en kärleksfull och omtänksam person och vi hade det bra. Men vänskapen i?dag är något annat. Om man känner varandra över flera decennier lär man känna varandra på djupet på ett helt annat sätt än i en kärleksrelation, säger han.

En dedikerad artist. Och en påhittig, naturnära, överraskande och rolig person – både som vän och flickvän.

Det är Anders Hellqvists beskrivning.

– En kul händelse jag minns från när vi var tillsammans var när jag muckade från lumpen. Jag fick en bindel för ögonen och fördes till en helikopter. Hon kidnappade mig, och vi flög till mitt landställe (skratt).

Anders och Carola är ett par i tre år, 1984–86.

Runar delar tron

Hösten 1987 träffar Carola norrmannen Runar Sögaard och året därpå är bröllopet ett faktum.

Även Runar delar Carolas starka tro och paret svär varandra evig trohet. 1998 föds sonen Amadeus och lyckan verkar okrossbar.

Men två år senare är skilsmässan ett faktum. Inte ens familjerådgivning hjälper och skilsmässohandlingarna skickas in.

Efter separationen kopplas Carola ihop med flera olika män.

Inte minst därför att rykteskarusellen runt hennes privatliv är intensivare än någonsin.

”Vännerna” har alltid stått redo att ge sin bild av Sveriges största stjärna genom tiderna – åtminstone mätt i strålglans.

Och historierna är många. Vissa är så känsliga och privata att de omöjligt låter sig bevisas.

Andra är tydligare i konturerna.

Som Carolas fest i Skåne en tid efter skilsmässan från Runar för sex år sedan.

Vid den här tiden träffar hon i hemlighet musikern Mojje Johansson och slår sig fri.

– Hon var sprallig, kul, väldigt uppfinningsrik och umgicks ofta i sällskap med sina och hans vänner. Hon ville säkert framhäva att hon var fri som fågeln, men oavsett vilket förhållande man kommer ifrån finns det alltid något man bär med sig.

Ett 30-tal inbjudna

– Skilsmässan tog på hårt på henne, det är helt klart. Där fungerar Carola som vilken annan kvinna som helst, säger en vän från den tiden.

Festen i ett hyrt hus vid Torekov är något som sällskapet, ett 30-tal inbjudna vänner, sent ska glömma.

– En av de konstigaste festerna jag varit på, minns en av de närvarande.

Kombinationen av mat, alkohol

och möjlighet att övernatta gör att vissa i sällskapet väljer att festa hårdare. Samtidigt går representanter för hjälporganisationen Hoppets stjärna runt på festen för att sprida sitt budskap och samla in pengar.

– Det var lite lattjo, om man säger så. Men samtidigt väldigt typiskt Carola.

Men trots att relationer finns i Carolas liv får ingen ståta med titeln officiell pojkvän. Inte ens när heta kyssbilder på stjärnan och musikern Mattias Håkansson smugglas ut till veckopressen efter Carolas 35-årskalas på Utö i Stockholms skärgård 2001. Håkansson beskrivs som ”en mycket kär vän” i Carolas efterföljande kommentarer.

Relationen blir inte lång och följs av andra. Året därpå kopplas Carola ihop med Östersunds-killen Lars Sandström, 27, musiker i Marmeladorkestern, som ofta uppträder på kändistäta Gotland och i Åre.

– Det blev ju så att man ofta var på samma ställe. Vi träffades och umgicks som lite mer än bara vänner och testade hur vi skulle fungera tillsammans, säger Lars Sandström.

Startade jordskred

Nyheten om romansen blev ett chockartat uppvaknande för honom. Att som vanlig kille kopplas ihop med Sveriges mest kända kvinna startade ett jordskred.

– Det är klart att man blir rädd. Första dagen kom det 70 samtal från olika tidningar. Allt blir ju annorlunda. Men det var bara att försöka rida ut stormen och försöka se till att det blev minsta möjliga katastrof, säger han.

Lars Sandström har bara snälla saker att säga om Carola som flickvän.

– Hon var en bra och ärlig tjej och en frisk fläkt. En generös människa på alla sätt.

Du måste haft förutfattade meningar om henne. Vilka av dem ställdes på skam?

– Hon var absolut inte lika ointelligent som jag trott och hade mycket sunda värderingar. Och vi hade samma typ av humor, en stenhård humor med mycket drastiska formuleringar.

Men efter ett par månader var det över.

– Hon var religiös och inte jag. Jag ville inte prova på att ge mig in i den världen. Kanske var jag för gammal och inte sökande på det sätt som jag tror att man måste vara.

Händer det att du tänker att det kunde varit ni i?dag?

– Nej, det där var där och då.

När Carola, sommaren 2003, repeterar inför sitt framträdande i ”Allsång på Skansen”, står en välbyggd mellanblond man och väntar diskret vid hennes bil. Sydafrikanen Rob är djupt troende och aktiv medlem i en kyrka i Kapstaden. Han blir också den förste pojkvännen som bekräftas av Carola efter skilsmässan från Runar Sögaard.

– Vi har något fint ihop. Men nu vill jag inte tala så mycket om det. Vi måste få tid att bli säkra på varandra. Om det blir en ring på fingret och så är det ju en helt annan sak, säger en uppenbart förälskad Carola.

Gör slut

Men i oktober samma år gör paret slut. Avståndet är för stort för ett förhållande.

I dag har Carola, sedan två år tillbaka, ett förhållande med den norske tv-stjärnan, predikanten och musikern Edward John.

Men den senaste tiden har relationen tärt på Carolas hälsa. För två månader sedan berättade stjärnan för Aftonbladet att osäkerheten på relationen satt sig

på hennes röst.

– Man spänner sig. Och så bär man ett slags sorg i kroppen hela tiden. Den blir som en klump i halsen.

Carola avslöjade också att paret ännu inte haft sex.

– Men det är klart att man längtar.

Osäkerheten på Edwards vilja att satsa på förhållandet har gjort att hon inte vetat vad hon ska göra.

– Det svåraste för mig är att ge upp, sa Carola till Aftonbladet.

Vänner runt Carola berättar att förhållandet har varit hårt prövat. Att personer i hennes och Edwards närhet sprider falska rykten om henne som lössläppt och manisk.

– Hon har ringt vänner och gråtit och varit förtvivlad över det här. Hon tycker att det är fruktansvärt, säger en vän.

Kontakten mellan Edwards mor och Runars mor, som är väninnor sedan en längre tid tillbaka, är också något som ska ha irriterat Carola.

Enligt vissa personer görs gällande att Edward John har bytt telefonnummer för att slippa Carolas ständiga påringningar och att han till och med varit i kontakt med hennes exmake Runar för att få råd.

– Det finns personer som accepterar ett nej. Andra, som är vana att alltid få som de vill, reagerar på ett annat sätt, säger en källa med insyn.

Uppgifterna förnekas dock av Edward John.

– Jag har inte bytt telefonnummer av det skälet, hälsar han via sitt skivbolag i Norge.

Den nära vännen Anders Hellqvist är medveten om ryktesspridningen runt Carola.

– Visst påverkar det henne. Men samtidigt är hon oerhört professionell och van. Hon vet att sånt här händer, säger han.

Ryktena om Carola som karltokig manslukerska, som alltid förföljt henne, viftar Anders Hellqvist bort helt.

”Fullt normal”

– Hon är en fullt normal kvinna på den punkten också. Att hon träffat män gör henne knappast ovanligare än någon annan, säger han.

Den senaste tiden är det divabilden av Carola som dominerat. En stjärna som kör i 160 och systematiskt felparkerar i korsningar, rondeller, lastzoner och bussfiler. En person som verkar se sig höjd över allmänna regler.

Anders G Karlsson var chef för den svenska delegationen under årets schlager-EM och jobbade nära Carola under veckorna i Aten.

Styr karriären

– När det blev klart att hon vunnit var det många som sa ”oj,oj,oj, det här kommer bli jobbigt för dig”. Och det blev väldigt mycket mer jobb, mycket mer än med Lena Ph och Martin Stenmarck.

– Carola fick 1?000 idéer om dagen om vad vi borde göra – allt från stort till smått. Visst kan man uppfatta det som divighet, men då måste man komma ihåg att ingen svensk artist har sån kontroll och styr sin karriär så mycket som Carola. Och hon gör det för att slut- resultatet ska bli perfekt, säger han.

Anders G Karlsson beskriver Carola som en naturlig ledarfigur. När hon säger något vill alla vara henne till lags. Men Carola verkar inte alltid se vilka ansträngningar folk gör för henne och det leder till att vissa tycker att hon beter sig divigt.

– Vi hade ett möte för att hon skulle uppträda på den stora nordiska brunchen i Aten. Och precis innan hon gick iväg för att äta föreslog hon att hon kunde avsluta med att kasta sig i poolen och landa på en stor uppblåsbar drake.

Kul idé

– Och där står vi, fem vuxna personer, och sätter igång och försöker hitta en enorm uppblåsbar drake i Aten. För det är ju en kul idé. Men tyvärr spricker det. När vi träffar Carola senare nämner hon inte saken med ett ord. Det var bara något hon hävt ur sig (skratt), säger Anders G Karlsson.

Han säger att han själv är både bländad, fascinerad och imponerad av stjärnan.

– Visst kan man tycka att det är arrogant att hon inte alltid rättar sig efter trafikregler och sånt. Men man måste också komma ihåg att hon har varit en av Sveriges kändaste personer ända sedan tonåren. Hon har levt ett slags kungligt liv där hon alltid haft folk runt sig som skött saker åt henne och där felparkeringar kanske känns som världsliga ting.

Rätt att vara diva

– Men å andra sidan, vem har rätt att vara diva om inte hon? Vid ett tillfälle under schlager-EM tänkte jag faktiskt: Skulle hon fixa livet om hennes stjärna dalade? Men det är såklart inget som kommer att hända. Hon kommer att vara superstjärna i 110 kilometer i timmen i hela sitt liv.

Carolas killar - här är hela listan

Carola och Runar träffades 1987, gifte sig 1988 och skilde sig år 2000.
Carola och Runar träffades 1987, gifte sig 1988 och skilde sig år 2000.
Edward John var hemlig gäst på en av Carolas julkonserter 2004.

Dan Panas

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Klick!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!