Mejla

Jan-Olov Andersson

Tilde de Paula Ebys nya magasin – lite grann en kopia av SVT:s Morgonstudion

Publicerad:

Tilde de Paula Eby må vara en av TV 4:s populäraste profiler.

Högst tveksamt dock om ens hon kan få folk att se ”Efter fem”, nytt magasin som visas varje vardagskväll när just ingen normalt tittar på tv.

Nja, ingen är förstås att ta i. Rapport, Sportnytt och Lokala nyheter i SVT 1 klockan 18.00 brukar ha 600 000–800 000 tittare. Och… det är väl de som tittar på tv då, ungefär.

TV4 har tidigare försökt fånga upp tv-tittarna under förkvällarna. Man har förstås sneglat på SVT:s trivsamma magasin ”Go'kväll”. Där har man framgångsrikt lockat storpublik – särskilt kvinnor, de flesta 60+ – med en mix av artistuppträdanden, djupintervjuer med kändisar, bok- och filmrecensioner, matlagning och gör-om-mig-tips. Fast TV 4 har försökt lite tvärtom. Satsat på samma koncept men med yngre kvinnor som målgrupp och med yngre kvinnliga kändisar – de var så många att de hade räckt till typ två fotbollslag – som turats om att under tre omgångar leda ”Förkväll” respektive ”Vardagspuls”. Alla lades ned. För få tittare.

Lite fördomsfullt trodde vi att ”Efter fem” skulle bli samma sak, igen. Så chefen bad tre av tidningens kvinnliga tv-tyckare att skriva om premiärprogrammet. Men alla hade fullt upp med sina vardagsliv vid just denna tidpunkt.

Axel Pileby och Tilde de Paula Eby.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Axel Pileby och Tilde de Paula Eby.

”Efter fem” har tre nyhetsuppdateringar. Blir tjatigt. Utsänd reporter på språng lite varstans. Bra. Snack om några av dagens nyhetshändelser. Egna profiler/experter som intervjuas. Trivsam intervju med Sven Melander. Tilde de Paula Eby är verkligen ett superproffs. Någon pinsam miss, som när filmregissören Björn Runge först påannonserades som – stjärnkompositör! Ingen matlagning. Tack för det.

Som helhet liknar därför ”Efter fem” inte alls TV 4:s Nyhetsmorgon – utan ett lite långsamt Morgonstudion i SVT. Även utseendemässigt.

Ironiskt nog blev jag därför rätt tv-tyckare i det här fallet. Jag är den enda jag känner som regelbundet ser SVT:s morgon-tv…

”Efter fems” sidekick Axel Pileby är välbekant för oss som gillar sport. Somliga gillar honom. Andra inte alls. Jag tycker han för ofta är övertänd och jobbar enligt principen jag-vill-vara-en-hippare-Patrick-Ekwall-men-vet-fan-inte-riktigt-hur-jag-ska-bli-det.

Nu lär det bli betydligt färre som retar sig på honom. För så många tittare lär aldrig ”Efter fem” få. Hur man än vrider och vänder på det, sitter då väldigt många av den tänkbara publiken bakom bilratten eller trängs på en buss eller ett tåg.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN