Låna looken

NÖJE

Nu kommer biblioteket – för kläder

Foto: björn lindahl
miljösmart Hanna Nyberg och Ida Palmgren har grundat Lånegarderoben.

Bytt, bytt, kommer kanske tillbaka – om tre veckor.

Efter second hand och Blocket kommer nu lånekläderna.

– Att vara miljömedveten är inte längre flummigt eller ­hippie, säger Ida Palmgren, en av grundarna till Lånegarderoben.

Lånekorten ligger i ordning på bordet, som på ett riktigt bibliotek. Men här finns inga bokhyllor, bara kappor, kostymer och kjolar. Nya, trendsäkra plagg delar hängare med färgglada vintageplagg i den lilla källarlokalen i Midsommarkransen utanför Stockholm.

På en galge hänger en rosa långklänning från 70-talet, på en annan ett par dyrköpta Armanijeans.

– Grundtanken är att konsumera mindre, att dela på plaggen. Att uppdatera garderoben utan att påverka miljön kostar heller inte ­lika mycket, säger Lina Lundin, initiativtagare och volontärsäljare i butiken som drivs som en ideell förening.

Tre plagg i tre veckor

Efter en försöksperiod under modeveckan i somras öppnade ­Lånegarderoben i september och har i dag 111 medlemmar.

– Man betalar en medlemsavgift på 400 kronor för ett halvår och för det får man välja tre plagg som man får behålla i tre veckor, säger Ida Palmgren.

De första kläderna i kollektionen skänktes av Myrorna, sedan har allt fler skänkt plagg, både ­privatpersoner och klädmärken som profilerar sig som miljö­med­vetna, ekologiska och med krav på en korrekt arbetsmiljö hos producenterna.

Målgruppen är både kvinnor och män, 20–35 år men bland stamkunderna finns också 16-åringar och en 65-årig dam.

Fler på gång

Idén om lånekläder har redan ”exporterats” till Umeå och ett klädbibliotek är på väg att öppna i Malmö.

– Vi vill inspirera till att förändra människors klädkonsumtion och tror att etiskt producerade textilier och lånade plagg på sikt är ett mer hållbart sätt att konsumera, säger Lina Lundin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode