Fångad av en känslostorm

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Carolas intima och rörande konsert vinner mot Lena Ph:s grannshow

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
HÄRLIGA HYLLNINGAR Carolas krogshow liknar mer en konsert – och hon hyllar sina idoler starkt och värdigt. Showen framförs till och med 19 november.

Så mycket till krogshow är det väl, egentligen, inte.

Men jäklar vilken intimitet och vilka starka känslor som uppstår när Carola hyllar sina föräldrars idoler.

Det går inte riktigt att komma förbi en jämförelse, när Lena Philipsson också har krogshow tvärs över gatan, på Cirkus.

Båda är 45 år, slog igenom via Melodifestivalen, är ständigt omskrivna och är just nu, med identiska frisyrer, så lika som bär att man på lite avstånd knappt kan skilja dem åt.

Men deras shower är som natt och dag.

Lekfulla nummer

Lena Ph:s greatest hits-show lyfter makalöst mot slutet, men är annars lite väl kylig och stelt perfekt med väl inövad koreografi. Carolas är mer en konsert, den hon turnerade med i våras, med smärre förändringar, som här känns ännu mer intim och lekfull när hon trippar runt på gästernas middagsbord och till och med bjuder upp till dans.

Hennes band svänger betydligt mer än Lenas. Det är ju mer feeling i en hammondorgel och blås, än i pluppande synthmattor.

Och Carolas show handlar mer om starka känslor. Carola tolkar de Elvis Presley- och Barbra Streisand-melodier som hennes pappa och mamma matade henne med i barndomen. Inte många ögon i publiken är torra när Carola säger det här är till pappa och visksjunger sig genom ”Love me tender” innan publiken tar över.

Vill ha mer

Under ett akustiskt Presley-potpurri, mitt ute bland gästernas bord, är stämningen sådan att nog ingen vill att det någonsin ska ta slut.

Men så mycket till krogshow, är det ju alltså inte. Några inledande filmklipp med föräldrarna. Lite berättelser om hur de påverkade hennes musiksmak. Lite tafatt rullskridskoåkande.

Perfekt retro

Tror dock knappast någon är besviken. Jämfört med Lena har Carola för få egna hits. Då är detta ett perfekt retrostickspår i karriären, innan hon går vidare mot... ja vad?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Scen