”Jag vill hjälpa svenska tjejer”

avHanna Jakobsson

NÖJE

Hemmafrun Anna Anka, 38, tränar sex dagar i veckan, äter

brosk och väljer bort salt och smör. Nu går hon till attack mot svenskorna.

– Många unga svenska tjejer är överviktiga. Jag hoppas jag kan hjälpa dem att piffa upp sig själva.

Ända sedan premiären av ”Svenska Hollywoodfruar” har det ringt konstant på 38-åriga Anna Ankas telefon.

Alla vill prata med den frispråkiga skånskan som lever la dolce vita i Hollywood tillsammans med maken, låtskrivaren Paul Anka, 67.

– Jag hade aldrig kunna förvänta mig det, det ringer dygnet runt, säger skånskan till Klick! från andra sidan Atlanten. Annas uttalanden om vad en kvinna förväntas ställa upp på i sängen och hennes totaldiss av svensk jämställdhet retar gallfeber på svenskarna. Ingen kan heller ha missat att hon gillar att prata om utseende.

– Många kvinnor har tappat bort sig själva. De är skitiga, tvättar ­inte ­håret och har smutsiga ­kläder. För mig har det alltid varit viktigt att inte framstå som en ­slashas, särskilt inför ens partner. Förfaller man så börjar de titta på andra, säger hon.

Tränar sex dagar i veckan

För att hålla sig i form tränar Anna sex dagar i veckan, både ensam och med personlig tränare.

– Det är inte så viktigt att vara smal men det är viktigt att må bra. Folk har gått ut och sagt att jag är anorektisk men det är inte sant. Det skulle du förstå om du såg mig i bikini, jag är lean och muskulös. Det är alldeles för många som är för smala som till exempel Lindsay Lohan som man ser revbenen på, säger hon.

Anna framhåller att hälsan är viktigast men medger att pressen på att se ut på ett visst sätt är stor i Hollywood.

– Annars skriver tidningarna att ”hon den där kändisen är tjock och har celluliter”. Som offentlig person har man alltid ögonen på sig.

Hur tror du att hade ditt liv sett ut om du vägde 30 kilo mer?

– Då hade folk sagt ”kolla så fet hon är”. Även om jag är Pauls fru hade han inte velat gå omkring med en överviktig tjej.

När Anna Åberg, som hon hette på 1990-talet, först kom till USA för att pröva lyckan som modell gick hon upp just 30 kilo.

– Jag var inte van vid maten, fest-andet och de sena middagarna. Min modellagentur sa till mig att gå ned, ingen ville boka mig annars. Titta på bilderna när jag var med

i filmen ”Dum, dummare”, jag var mycket tjockare än nu, säger hon.

”Helt ok att åldras”

Nu bekymrar hon sig för unga svenskors matvanor.

– När jag var i Sverige senast lade jag märke till att många unga svenska tjejer är överviktiga. Jag frågade vad som hade hänt här hemma och fick svaret att det har blivit jättepoppis med fastfood och att tjejerna inte bryr sig om träning. Jag hoppas jag kan hjälpa de svenska tjejerna med att piffa upp sig själva, säger hon.

Även om Anna gärna lägger ned mycket tid och pengar på sitt utseende drar hon gränsen vid plastikkirurgi.

– Jag är helt okej med att åldras, jag kommer aldrig att gå under kniven. Ibland tänker jag att jag ska prova Restylane eller Botox men sen tänker jag: näe, tänk om det går fel, då skulle jag skämmas ihjäl. Jag ser hellre ut som ett russin än en skräcködla, säger hon.

Undviker salt och smör

I stället satsar hon på hudvård, träning och en hälsosam kost. Hon delar gärna med sig av sina kostråd, till exempel passar hon sig noga för både salt och smör. I första avsnittet fick tittarna se henne knapra brosk.

– Jag har älskat det ända sedan jag var liten. Jag kan verkligen känna ett sug efter brosk och jag har fått mina kompisar att äta det. Du borde prova!

Har du några andra extrema hälsoknep?

– Jag har alltid tyckt det är viktigt med regelbunden avföring men man kan bli förstoppad när man flyger så mycket. Så om vi flyger hela

natten dricker vi ett örtte från hälsokosten så att man kan gå på toaletten sen.

ARTIKELN HANDLAR OM