Kändisarnas hyllningar till ”Pappa Hasse”

avTorbjörn Ek, Karin Dofs, Matias Rankinen

Vännerna sörjer Hasse Wallman

1 av 11 | Foto: LINA SIKSJÖ
Robert Wells.

Pernilla Wahlgren, 46, artist:

– Vi var nära under de åren jag var på China-teatern. Han var en personlig, härlig och varm chef. Han trodde på mig och gav mig massor av fina roller, säger hon.

Hon skickar nu extra mycket kärlek till Hasse Wallmans familj.

– Mina tankar finns särskilt mycket hos hans fru och hans familj.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 76, artist:

– Min fina Hasse. Jag vill så gärna ge honom en kram, han har följt mig ända sedan jag kom till Stockholm som ung. Han har betytt jättemycket för många artister, genom honom har de fått den finaste skolan en artist kan få. De fick inte bara lära sig att stå på scenen, de fick också lära sig att gå ner bland publiken och jobba.

Hanna Hedlund, 39, artist:

– Jag höll ett tal på Hasses 70-årskalas om att våra barn antagligen inte funnits om det inte varit för honom. För utan Wallmans så hade jag kanske inte träffat Martin (Stenmarck). Jag kommer att minnas Hasse som en ärlig, livsglad och envis person som gav mig väldigt lärorika år på Wallmans och teater Intiman.

Tess Merkel, 44, artist, koreograf:

– Det är fruktansvärt sorgliga besked. Jag fick höra det för några timmar sen och blev helt låg. Pappa Hasse, han har varit som en liten pappa för så många. Hasse har betytt så otroligt mycket för mig och för så många unga artister. Han hade så mycket vilda fantasier som han kunde göra till verklighet, det fanns liksom inga gränser med honom. Vilken förlust för Nöjessverige, han har ju alltid funnits där, det känns overkligt, han har verkligen varit mannen med de galna idéerna under så många år och hjälpt fram så många talanger.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, 58, artist och kläddesigner:

– Hasse var den första som trodde på mig och lät mig sätta upp kabaréer på Bacchi vapen med mina karaktärer Baby Doll och Babsan och striptörshower som jag gjorde på den tiden. Han var den som gav mig chansen, det är tack vare honom som jag är där jag är idag. Han var alltid så positiv och kom alltid med nya idéer. En ridolycka alltså? Han älskade ju sina hästar, det här är så sorgligt.

Christer Lindarw, 61, kläddesigner och artist.

– Han har betytt jättemycket för nöjesvärlden. Med Wallmans skapade Hasse en scen där unga artister kan träna, formas och leka. Det har vi brist på. Wallmans salonger är en plantskola för nya förmågor.

Shirley Clamp, 41, artist:

– Han är anledningen till att jag en dag bestämde mig för att det här är det jag vill syssla med i resten av mitt liv. Det var mitt första jobb på Wallmans som jag fick betalt för efter alla utbildningar. Jag tycker så mycket om honom. Under alla år har vi sprungit på varandra och jag har alltid blivit så glad att han känt igen mig, han har ju jobbat med så många så det hade ju varit lätt hänt om han skulle råkat kalla mig för sonja eller nåt, men det har varje gång betytt så mycket för mig och känts så genuint och uppriktigt när han har sagt att han följt min karriär och varit glad för min skull. För mig är Hasse kung Wallman och han har gjort mig glad, så det här är så sorgligt. Det känns som att en morfar eller farfar har gått bort. Jag glömmer aldrig hur vi alla som jobbade på Wallmans fick en fotobok och då hade Hasse signerat varje bok individuellt. I min skrev han ”För att sätta huvet på en spik, din röst är enorm och unik”. De orden kommer jag aldrig glömma, han är den enda som sagt exakt så till mig, det betyder mycket.

Sonja Aldén, 36, sångerska och låtskrivare:

– Det är otroligt tråkigt. Jag arbetade på Wallmans vid millenieskiftet. Han har betytt otroligt mycket för hela nöjesindustrin och jag har alltid sett upp till honom. Han var alltid inspirerande och uppmuntrande mot nya artister.

– Om man ska se något ljust i det här så är det att den sista stunden fick var med hästarna, som han älskade så mycket.

Richard Herrey, 50, artist:

– Sverige har en förlorat en eldsjäl, vi har honom att tacka för mycket. För min egen del är jag väldigt glad över att han gav mig sitt förtroende och ville arbeta med mig då jag drev Golden hits i flera år,

– Han hade ett fantastiskt rikt liv och mina tankar finns hos hans familj.

Sharon Dyall, 51, musikalartist:

– Jag tyckte väldigt mycket om honom och jag tycker han har gjort jättemycket för nöjessverige, och för mig personligen faktiskt. Han vågade satsa på mig back in the day, 1989 närmare bestämt. Det var tråkiga nyheter. Jag skickar en tanke till familjen såklart, säger hon.

Hon säger att Lasse Wallman har betytt otroligt mycket för nöjesindustirn.

– Mer än folk kanske fattar. Det gick inte att ta miste på hans kärlek för just underhållningsbranschen.

Linda Bengtzing, 40, artist:

– Jag har ju inte bara varit en av Hasses artister, vi har ju ridit ihop också och hade det inte varit för Hasse så skulle jag inte ha varit artist idag. Jag hade jobbat på Golden hits ett tag när jag blev rekommenderad att söka mig någon annanstans men så var jag ute och red med Hasse och han frågade varför jag inte sökt någon ny tjänst hos honom. Han hade bestämt sig för att jag hade något. Jag är så glad för det. Han såg till att jag fick ett jobb hos honom i Oslo. Och jag är så glad att jag har hunnit tacka honom för det. Oftast så hinner man inte säga det, men jag satte mig ner och skrev ett brev till honom för inte så länge sen så han vet precis och det känns bra. Jag tyckte verkligen om honom, han var ingen jäkla skitsnackare, det är viktigt, han sa alltid det han tyckte och jag är glad att han tyckte om honom för han var en tuff snubbe. Jag kommer sakna honom i allt, han har ju lärt mig att ta en publik så varje gång jag går upp på scenen så kommer han finnas där, alltid vara med på nåt vis. Jag mår jättedåligt av det här så jag kan ju bara tänka mig hur hans familj mår nu. Jag tänker på dem.

Robert Wells, 52, artist och musiker:

– En stor man i Nöjessverige har gått bort. R.I.P. Hasse Wallman. En otrolig entreprenör och eldsjäl. Mycket saknad. Fick arbeta under honom de första åren som musiker på China Teatern och Engelen.

(Skrivet på Facebook)

Fredrick Federley, 36, politiker:

– Ser att Hasse Wallman lämnat oss. Var det någon som visste att roa sig och roa andra så var det Hasse. Det var aldrig en tråkig stund när han var med. Tack för alla gånger du fått oss att skratta och uppleva saker. Kul var ditt slagord och jag hoppas vi andra kan bära det vidare.

(Skrivet på Facebook)

Peter Lundblad, 64, artist och musiker:

– Hasse Wallman är borta från jorden. En otroligt trevlig och bra människa. Jag är chockad och sorgsen över detta besked. En av Sveriges största nöjesprofiler som bildade plantskola för hur många artister som helst. Ett stordåd genomfört med passion, precision och kärlek till vår bransch. Ofattbart, vi sågs för bara en vecka sedan. Sov gott nu Hasse! Jag tänker på din familj och jag saknar dig redan.

(Skrivet på Facebook)

Johan Petré, festfixare:

- Kära Hasse, jag träffade dig på Oscarsteatern i torsdags och du var som vanligt pigg och glad. När jag fick arrangera din 75-årsdag blev jag stolt och glad att du ville att jag skulle hjälpa dig, vi kommer alltid att minnas dig Hasse!

(skrivet på Instagram)

Staffan Dopping, 58, medieprofil:

– Fick just veta att nöjesveteranen Hasse Wallman är död. Det gjorde mig ledsen, vi har varit bekanta sedan tidigt 80-tal och vi morsade senast för ett par månader sedan... En mycket fin man som aldrig verkade trött.

(Skrivet på Facebook)