Ylvis-bröderna intar Globen: Hoppas att folk kommer tälta

Norska humorduon om: Pengarna, framgången och svenska tjejer

I Norge har deras show sålt slut – och hyllats av kritikerna.

Snart uppträder humorduon Ylvis i Stockholm:

– Det kanske bara går utför nu, säger de.

De bär solglasögon, trots att solen kanske aldrig känts mer frånvarande över Östermalm i centrala Stockholm. Bröderna Bård och Vegard Ylvisåker poserar i svarta jackor med stora silvervingar.

– Det här är våra mysiga resekläder. Vi har ju flugit från Oslo i dag, säger Vegard.

Men det de har på sig är egentligen scenkläder för showen ”The Expensive Jacket Tour”, en sorts komedikonsert på speed som hyllats i brödernas hemland Norge.

– Det är en humorkonsert, med väldigt många jackor i. Vi driver med arenakonserterna. När man ser på en sådan konsert så blir det väldigt mycket ofrivillig humor, säger Vegard.

– Jag blev väldigt inspirerad av en Justin Bieber-konsert som jag var på tillsammans med min dotter. Han flög in med vingar och allt. Det var fantastiskt. Det balanserar på gränsen mellan roligt och jättecoolt. Vi försöker tippa över det den roliga sidan, säger Bård.

Ville missbruka talang

I september 2013 släppte Ylvis låten ”The Fox”. Nu har videon visats nästan 500 miljoner gånger på Youtube.

Men från början var ”The Fox” tänkt att bli ett misslyckande.

– Vi fick världens chans med ett stort produktionsbolag, och tyckte att det skulle bli kul att missbruka all talang där. Men det gick snett. Det blev större än vi någonsin kunde ana, säger Bård.

Spelat i Las Vegas

Sedan dess har bröderna har uppträtt med låten inför 20 000 människor i Las Vegas och spelat hos Ellen DeGeneres pratshow.

Men showen i Globen blir Ylvis första uppträdande i Sverige.

– Vi har alltid haft lust att åka till Sverige. Vi gick båda två gått i svensk skola i Moçambique och Angola på grund av våra föräldrars jobb. Fast det var inte så mycket skola egentligen, jag hade nästan ett helt klassrum ensam. Det var mer som ett kontor, säger Vegard, och fortsätter:

– Vi har alltid gillat Sverige. Vi gillar det svenska språket, svensk humor och svenska tjejer. De är mycket sötare än norska.

– Svenska killar är också sötare än norska killar, säger Bård.

Kanske slutar i Säffle

Ylvis brukar kallas för Norges svar på Filip och Fredrik. De svenska kollegorna slog Globens publikrekord när 16 592 personer såg deras show i somras.
Nu vill Ylvis plocka hem den titeln till Norge.

– Vi hoppas att folk kommer tälta när biljetterna släpps. I värsta fall kommer vårt management sätta upp ett tält för att det ska se bra ut, säger Vegard.

Han fortsätter:

– I Norge har vi kämpat oss fram till vår position i 14 år, och nu har vi spelat på den stora Spektrum-scenen. I Sverige kanske det blir tvärtom, vi börjar på Globen och sedan går det utför. Vi gamblar lite.

– Vi kanske slutar på Galna Tuppen i Säffle, säger Bård.

Har något mål med det ni gör?

Nej. Det är en daglig kamp för att få mat på bordet, säger Bård.

– Men det är en rolig kamp, säger Vegard.

Fast ni har väl blivit ganska rika på all Youtube-visningar?

– Folk tror att vi tjänar mycket mer pengar än vi gör. Man blir inte så rik på Youtube-klick. Intäkterna är ganska små, och många ska dela på pengarna.

– Vi tjänar varken väldigt mycket eller väldigt lite, säger Bård.

– Om du vill bli rik, gå inte Youtube-vägen. Satsa på sjöfart eller transport, säger Vegard.

Ylvis uppträder på Globen den 21 mars nästa år. Biljetterna släpps den 9 december.

Publisert: