Nu säger de ja – till förändring

Experter: Efter bröllopet med Madeleine kommer Chris tillvaro aldrig mer bli sig lik

Om två månader säger de ja till varandra i Slottskyrkan.

Aftonbladet har kartlagt prinsessan Madeleines och finansmannen Chris O’Neills liv efter bröllopet.

– Jag tror att Chris kommer ­tvingas lämna sitt jobb inom max ett år, säger Emanuel Sidea, journalist på Veckans Affärer.

Den 8 juni säger prinsessan ­Madeleine, 30, och finansmannen Chris O’Neill, 38, ja till varandra i Slottskyrkan i Stockholm.

Men giftermålet innebär inte bara att paret blir äkta makar, ­utan även att deras liv kommer att ­förändras på flera andra plan.

”En offentlig person”

– Chris tillvaro kommer aldrig mer bli sig likt. Han har redan ­blivit en offentlig person och ­giftermålet innebär ännu fler förändringar, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör på Kungliga Magasinet.

I dag är Chris delägare och ­analyschef på hedgefondbolaget Noster Capital.

Aftonbladet har tidigare visat hur företaget slussar vidare ­miljonbelopp till skatteparadis och tjänar pengar på så kallad blankning – något som väckt ­kritik.

Kan tjäna på krisen

– Blankning innebär ju att man tjänar pengar på en kursnedgång, att man gynnas av någons even­tuella skador. Det är inte osannolikt att Chris nu tjänat pengar på krisen som de cypriotiska bankerna genomgår. Och det blir väldigt svårt att kombinera med hans framtida roll i kungafamiljen, ­säger Emanuel Sidea, journalist på Veckans Affärer.

Hovet har fortfarande inte ­informerat om Chris kommer att få en kunglig titel när han gifter sig med Madeleine.

– Det kommer att meddelas i samband med bröllopet, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Men Chris skulle kunna rent teoretiskt kunna bli prins eller hertig.

Kan få medborgarskap

– För att bli det så måste man ­vara svensk medborgare. Men den som är utländsk medborgare kan förära svenskt medborgarskap och därmed bli hertig eller prins av Sverige, säger hovauditör Axel Calissendorff.

När Madeleine förlovade sig med Jonas Bergström 2009, meddelade hovet omgående att Jonas skulle få titeln hertig av Hälsingland och Gästrikland efter bröllopet.

Om Chris skulle få samma titel kan det bli svårt att kombinera med hans nuvarande jobb.

Ingen insyn i företaget

I dag är insynen i Chris hedgefondbolag minimal, eftersom de vägrar lämna ut någon information om vad de gör för typ av affärer.

Enligt Emanuel Sidea är det problematiskt att en medlem i kungafamiljen inte öppet redovisar vad han gör i sitt yrke.

– Många större fonder är ­betydligt mer transparenta. Men Chris företag är förtegna om allt. I princip skulle de kunna tjäna pengar på klusterbomber. Jag tror att Chris kommer att lämna sitt jobb ­inom max ett år. Trycket på honom kommer att bli alldeles för stort när han blir en del av den svenska kunga­familjen, säger han.

Publisert: