– Jag är nykär i en ”Borgen”-kollega

NÖJE

Hjort Sørensen om SVT-succén och nya filmen

1 av 3
ingen väl förborgad hemlighet Hjort Sørensen dejtar Christian Tafdrup. Inte ”Kasper”.

Tv-journalisten Katrines strulande med statsministerns spinndoktor Kasper i ”Borgen” engagerar ­miljontals tv-tittare.

– Äldre män kommer fram och säger: ”Akta dig för Kasper!”. Fast på riktigt är jag ju nykär i en ­annan skådespelare i ”Borgen”, säger Birgitte Hjort Sørensen, 30, och skrattar.

Den danska skådespelerskan är på blixtbesök i Stockholm för att göra pr för bioaktuella ”Balladen om Marie Kröyer”, Bille ­Augusts storfilm om kvinnan som hela tiden levde i skuggan av sin man, berömde konstnären P S Kröyer (1851–1909).

– I Danmark känner många henne bara som en i den krets som kallades för Skagen-målarna. Hon syns på alla bilder, men få vet något om hennes egen konst.

– Som modern kvinna var det nästan provocerande att i allt från kroppshållning till mentalitet gestalta en kvinna som levt så totalt i skymundan.

Stor kändis i Danmark

Ett liv i skymundan, den beskrivningen stämmer absolut inte in på Birgitte Hjort Sørensen själv längre. Tv-serien ”Borgen”, om livet bakom kulisserna i den danska regeringen, har miljonpublik i Danmark och Sverige och har även gjort succé internationellt.

Birgitte spelar Katrine Fønsmark, politisk reporter och nyhetsankare i dansk tv, som i serien har ett stormigt från-och-till-förhållande med statsministerns spinndoktor Kasper Juul (Pilou Asbæk).

Det kan väl inte finnas en enda dansk som inte känner igen dig?

– Nä … så är det kanske. Jag tänker inte på det. Folk är så vänliga. Säger hur mycket de tycker om serien. Frågar när det kommer nya avsnitt. Och har starka åsikter om Katrines kärleksliv med Kasper.

– Vi som gör serien har nästan blivit som en familj. På riktigt gick Pilou och jag teaterskolan ihop.

”Lite jobbigt”

Och hur lever du på riktigt?

– Jag bor själv, men har en käresta. Vi har känt varandra i tio år, men blev ihop när vi träffades igen ordentligt för att han är med i de nya avsnitten av ”Borgen”. Tidningarna ringde, det var lite jobbigt, vi visste inte själva vad vi kände först … men nu har vi varit ihop i tre månader.

– Han heter Christian Tafdrup, ni svenskar kanske har sett honom i tv-serien ”Livet på Laerkevej”.

Och hans roll i ”Borgen”...?

– Fråga inget om vad som händer i serien. Mitt svar blir ändå: Top secret!

1 av 2
”Balladen om Marie Krøyer”.

Birgitte Hjort Sørensen om ...

…varför alla älskar ”Borgen”:

– Dansk tv har medvetet satsat tid och resurser på att göra en serie med långfilmskvalitet. Intresset för politik har ökat, så som vårt samhälle ser ut i dag. Och så rider vi på Nordic noir-­vågen.

…att jobba med Bille August:

– Jag var nästan rädd att träffa honom. En legendar som jobbat utomlands i många år. Han är så söt och varm och lugn och vet precis vad han vill berätta.

…att jobba i Hollywood:

– I höst åker jag till USA för att skaffa en amerikansk agent. Vi får väl se vad jag tycker om mentaliteten i Hollywood.