Prinsessan Madeleine

Här är den nya familjebilden

avIda Gustafsson

1 av 5 | Foto: SCANPIX
Victor Magnuson (kusin till kungabarnen), prins Carl Philip, Sofia Hellqvist, Tatjana D'Abo (Chris syster), prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, drottning Silvia, Kung Carl Gustaf, Eva O'Neill (Chris mamma), kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Tord ”Tosse” Magnuson, Patrick Sommerlath (Silvias brorson) och hans fru Maline Sommerlath. Och barnen på främre raden: tvillingarna Chloë, Anaïs och Léopold, barn till Patrick och Maline Sommerlath.

Sofia Hellqvist är på god väg in i kungafamiljen. 

Prins Carl Philips sambo är med på en offentlig bild från dagens lysningsmottagning.

– Det är historiskt. Kungen har kringgått den gamla traditionen att förlovning krävs för att tillhöra familjen, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Först tog prinsessan Madeleine och Chris O'Neill en bild med de allra närmsta familjemedlemmarna.
Sedan en till med den utökade. Och bland kungabarnens kusiner och kusinbarn står även Sofia Hellqvist.
Ovanligt - eftersom hon och Carl Philip inte är förlovade.

– Det är historiskt för att det är en bild som skickas ut till tidningsredaktioner världen över. Och det är historiskt för kungen har verkligen kringgått den gamla traditionen att förlovning krävs för att tillhöra familjen. Och då lever han upp till sitt valspråk ”För Sverige i tiden”, säger Jenny Alexandersson. 

”Helt unikt”

Först efter åtta år när prins Daniel förlovat sig med Victoria fick han delta i offentliga sammanhang. Men för Sofia Hellqvist har det inte varit lika noga med hovettiketten. Hon har tidigare varit inbjuden som gäst vid prinsessan Lilians begravning och prinsessan Estelles dop.

Men aldrig tidigare poserat med kungafamiljen vid den officiella fotograferingen.

– Det är helt unikt. Mig veterligen har det tidigare inte hänt att någon som inte är förlovad, ingift i kungafamiljen eller är familj på annat sätt, som Eva O'Neill, får vara med på sådana här mer eller mindre officiella fotograferingar, säger Johanna Lejon, förste hovreporter vid Svensk Damtidning.

”Signaler på förlovning”

Att Sofia Hellqvist ingår på bilden med den utökade familjen tyder på en sak - en förlovning mellan henne och Carl Philip kan vara nära, enligt experterna.

– Men man vet inte. Det beror på vilken bild de kommer använda på hovets hemsida. Om den utökade bilden även finns där är det fina signaler på att vi inte behöver vänta längre på förlovning mellan Sofia och Carl Philip. Är man med den nära familjen är det på gång ordentligt, säger Jenny Alexandersson.

En syster

På lysningsbilden finns även Chris O'Neills mor Eva och en av hennes döttrar. Egentligen har Chris O'Neill fem halvsystrar – Tatjana, Natascha, Stefanie, Annalisa och Karen – men det var bara Tatjana som kunde komma till Stockholm på lysningsdagen:

– Ja, jag har tyvärr ingen uppgift på något annat är jag rädd, säger Annika Jeppsson, pressekreterare vid Hovet till Aftonbladet.

Till vardags bor Tatjana D'Abo i ett 1700-talsgods i England med sin adlige man Henry D’Abo och deras tre barn.

På bilden syns även drottning Silvias brorsson Patrick Sommerlath och hans fru Maline. Prinsessan Madeleine är gudmor till deras tvillingdöttrar Chloé och Anaïs, 4. Med på lysningen var också Patricks son Leopold, 10.

Närvarande släktingar på kungens sida var prinsessan Christinas make Tord Magnuson och hans yngste son, Victor Magnuson.

ARTIKELN HANDLAR OM