Östersund vs Piteå

NÖJE

Östersund

Nu är det norrlänningarnas tur att jiddra. Piteå och Östersund har sina festivaler samma helg. Vars ska man fara?

Foto: Bra drag i Jämtland. Jo men visst.

Vad?

Storsjöyran/Yranveckan. Under yranveckan, som är likt ett långt och lyckat förspel till själva Storsjöyran, värmer Östersund upp med marknad, gatuarister och teater. På torsdagskvällen börjar Storsjöyran och under festivalens tre kvällar spelar kring 70 grupper på nio scener.

Datum: Storsjöyran 25-28 juli, Yranveckan 19-28 juli.

Publik: Det är inte företrädesvis det gamla vanliga halvlortiga, dyngraka festivalpatrasket som är på plats. På stråket sitter både 40-, 50- och 60-taggare och dricker, medan fjortisar står brevid och önskar att de hade bättre falskleg. Lägg till barnfamiljerna på tivolit så har du ett tvärsnitt av Sveriges befolkning. Men på själva festivalkvällarna är det som vanligt mest ungdomar i gasen. Norrlänningarna dominerar, men förvånansvärt många vågar sig upp från fjollträsken också. Runt 55 000 brukar besöka festivalen.

Artister:

Iggy Pop

,

Timbuktu

,

Ulf Lundell

,

Markoolio

,

Di Leva

,

The Wannadies

,

Weeping Willows

,

Ed Harcourt

,

Biglef, Vue

,

Ceasars Palace

,

Fattaru

,

Bo Kaspers Orkester

,

E-Type

,

Nationalteatern

,

Infinite Mass

,

Mustasch

med fler.

Stämning:

På yran verkar musiken spela en större roll än på landets övriga stadsfester. Men samtidigt är stämningen folkligare och mer familjär än på den gängse musikfestivalen. Och hyperpatriotisk förstås. Den jämtländska republikens fana vajar för vinden och Jämtland, som lider av avfolkning, lever upp och visar glatt upp sin bästa sida för utombygdingarna.

Mat och dryck:

I centrala Östersund håller de vanliga barerna och restaurangerna öppet, men det är längs krogstråket som festen är som bäst. På kajen är ett tiotal tillfälliga restauranger uppbyggda för att förse folk med mat och dryck. Det är i huvudsak det gamla vanliga festivaltugget som bjuds. Arrangörerna lovar dock att bli bättre på vegetariskt i år. Förmodligen har de från Umeå klagat.

Missa inte:

Vid midnatt på lördagkvällen håller den jämtländske presidenten Ewert Ljusberg ett tal. Kom i tid så att du inte missar hans makabra entré. Ewert försöker alltid bräcka sig själv och ingen vet vad som händer i år. Han har kommit både genom luften och på elefanter och förra året blev han inburen som en hövding på en sköld. Väl på Stortorget promotar han Jämtland i ett lite småsjukt tal som följs av jämtarnas jubel.

Total poäng: 15

Jag njöt och festade

Lindas bästa minne från Storsjöyran.

Karolina Fjällborg