Läkarna vill inte ta bort silikonet

NÖJE

Monica står sist på operationslistan efter fyra års väntan

Hon ville ta bort sina silikonbröst.

Nu har drygt fyra år gått och Monica Jansson, 61, väntar fortfarande i Akademiska sjukhusets operationskö.

– Förbannat obehagligt när man inte vet om de läcker eller inte, säger hon och är orolig för att de svullna hand- och fotlederna ska bli värre.

Foto: VÄNTAR PÅ HJÄLP Monica Jansson, 61, är orolig för att implantatet i hennes bröst läcker. Men enligt klinikchefen på Akademiska sjukhuset har hon ingen chans att få silikonet bortopererat. Akut sjuka kommer alltid före.

Varje gång Monica Jansson ringer plastikkirurgkliniken får hon veta att hon står längst ner på den oprioriterade listan.

Oron gnager extra mycket sedan hon fått höra att forskare rekommenderar alla kvinnor med silikonimplantat att byta eller ta bort dem efter åtta år på grund av risken för läckage.

Hälften spricker

Enligt en vetenskaplig studie som tagits upp i EU-parlamentet spricker hälften av implantaten efter sju-tio år. Efter tjugo år har hela 95 procent spruckit eller börjat läcka.

– Jag har gått med de här i 27 år och har problem med svullna leder och kronisk trötthet sedan tio-femton år tillbaka. Det är klart att man undrar om det finns ett samband, säger hon.

Monica Jansson fick implantaten efter en bröstkörtelinflammation i mitten av 70-talet.

De bortopererade bröstkörtlarna ersattes av silikonimplantat.

Vid en mammografiundersökning för några år sedan kunde personalen inte se något på grund av all ärrväxt runt implantaten och tyckte att Monica Jansson skulle vända sig till en plastikkirurg för kontroll.

– Jag sa att jag ville ta bort dem helt och hållet och att jag var rädd för läckage. Läkaren sa bara att han inte trodde att de läckte och att det inte var aktuellt med operation.

Sedan dess har Monica Jansson stått i kö.

”Har ingen chans”

Klinikchef Bengt Gerdin har full förståelse för hennes frustration:

– Patienter i den oprioriterade kön har ju egentligen ingen chans att komma fram. Det är ju inte som att ta en kölapp och vänta, säger han.

– Vi har 1 500 patienter i vår kö och jag skulle tro att merparten är patienter med tumörer, missbildningar och andra mer akuta fall som alltid kommer före, säger Bengt Gerdin.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode