Christer Björkman

Christer Björkman om Mello: ”Aldrig i livet”

Reaktionen efter frågan: ”Är du tokig?”

avJakob Meijer

Det var 13 år sen han gjorde sin senaste sommarturné.

Nu är schlagergeneralen Christer Björkman tillbaka på scen.

Och det är en nervös artist som laddar inför premiären av årets Diggiloo.

– Ibland undrar jag varför jag gör det här?, säger han till Nöjesbladet.

Christer Björkman, 60, är van att ratta Mello-skutan varje år. Men i sommar iklär han sig han en nygammal roll, som artist, när han drar ut på turné med Diggiloo.

Inför onsdagens premiär i Malmö frågar han sig fortfarande varför han ens valde att ställa upp.

– Jag är så ringrostig när det gäller att repa framförallt. Det är så oerhört mycket text. Det är inte bara de saker man frontar utan man är med i en massa ensemblenummer och körar på andras låtar. Du måste lära dig så ohyggligt mycket text. Jag är inte van längre. Jag har inte stått på den här sidan på så länge. De är ju tretton år sen jag var på sommarturné, säger Christer Björkman.

Han beskriver det samtidigt som nyttigt att få känna på artisteriet igen, och få vara med i ett sammanhang med människor som alla har samma mål.

Har du fått mersmak?

– Det är svårt att säga, Både och. Ja, på det sättet att man tänker: ”Åh, vad kul det är”. Men det är inte på något sätt att jag ska starta en ny artistkarriär.

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Christer Björkman.

”Fruktansvärt mycket ångest”

På årets turné får han sällskap av bland andra Charlotte Perrelli, Ola Salo och David Lindgren. Han konstaterar att han jobbat med alla i Melodifestivalen, då som chef.

– Så jag har en relation med var och en och många minnen. Så det är speciellt för mig känslomässigt. Det är väldigt kul att jobba med dem tillsammans på scen.

Christer Björkman är dock betydligt mer nervös inför onsdagen än vad han är inför en Mello-premiär.

– Det går inte att jämföra. Det här är så fruktansvärt mycket värre. Det är så gräsligt mycket som kan gå fel på ett personligt plan, säger han och skrattar.

Varför gör du det då?

– Ja, varför gör man detta? Jag vet inte. Det finns en belöning i det här som är så fantastisk. Det man får tillbaka från publiken, från kollegorna. Det är väldigt häftigt. Men det är också fruktansvärt mycket ångest i detta. Och den blir inte lugnare med åren. Tvärtom. Det blir satan värre, säger han.

– Den där rutinen som man lutade sig mot förut finns inte längre kvar. Eller man. Jag har inte kvar den. Det är som att det är första gången.

Utesluter en Mello-comeback

Christer Björkman, som varit artist- och tävlingsansvarig för Melodifestivalen sedan 2002, har deltagit i tävlingen tre gånger. 1992 tog han hem rubbet.

Men kan du tänka dig en comeback i Melodifestivalen som artist?

– Aldrig! Aldrig i livet. Nej det kommer aldrig att hända. Är du tokig? Verkligen inte, skrattar han.

– Det är en rolig fråga. Men nej. Det kommer inte att hända.

Diggiloo har premiär i Malmö den 4 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM