Björn Gustafsson om kollapsen och självmordstankarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det är tio år sedan Björn Gustafssons makalösa genombrott.

Nu berättar han för första gången om sina upplevelser, kollapsen och självmordstankarna.

– Jag tror att alla kan ha suicidala tankar i svåra stunder, men det här hade nått en gräns där jag inte ens vågade snudda vid tanken längre, säger han i King Magazine.

De senaste tio åren har varit rejält turbulenta. Men skådespelaren och komikern Björn Gustafsson, 32, är nu mer tillfreds med livet än på mycket länge.

I en stor intervju i King Magazine berättar Gustafsson för första gången om de tuffa åren efter genombrottet som höll på att kosta honom livet.

– De här tio åren har varit kaotiska, stundtals, ibland har jag varit väldigt mörk i sinnet, men jag är ändå glad att jag har fått uppleva dem, säger han till King och fortsätter:

– Utåt sett har man allt, men det är helt andra saker som betyder någonting på riktigt. I sådana stunder är det svårt att prata med andra och hitta likasinnade.

Svenska folket föll pladask för den blonde ynglingen när han 22 år gammal debuterade i ”Parlamentet” 2008. Sedan rullade det på i hög fart med Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, Guldbaggegalan och Idrottsgalan. Och han röstades fram till Sveriges roligaste man av Aftonbladets läsare.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
För King Magazine berättar Björn Gustafsson om priset som följde med hans genombrott.

”Körde mig till psykiatriakuten”

Genombrottet saknar motstycke i svensk humorhistoria och alla ville ha en bit av Björn. Det blev för mycket. Kroppen och hjärnan sa ifrån.

– Det som i media skulle komma att beskrivas som utbrändhet berodde inte på att jag jobbade för mycket, utan snarare på att alla krävde så mycket av mig hela tiden, säger han till tidningen.

Björn Gustafsson blev helt personlighetsförändrad och kunde inte njuta av framgången. Han tappade verklighetsuppfattningen och situationen blev inte lättare av trycket från media och kärleksfulla men hysteriska fans. Det gick så långt att Björn fick självmordstankar.

– Jag tror att alla kan ha suicidala tankar i svåra stunder, men det här hade nått en gräns där jag inte ens vågade snudda vid tanken längre, säger han och fortsätter:

– Det var en kväll när jag ringde hem till mamma och pappa och sa att jag inte orkade mer. Då åkte de upp till Stockholm och körde mig till psykiatriakuten.

Det blev vändningen för honom. Han tog tag i problemen och flyttade till Los Angeles för att komma bort.

Ser likheter med Avicii

Det finns stora likheter mellan det som hände Björn Gustafsson och nyligen bortgångne superstjärnan Tim ”Avicii” Berglings öde. När Björn såg dokumentären ”Avicii - True Stories” och fick en inblick i Tims hårt pressade vardag var igenkänningen hög.

– Det kändes som att se sig själv när jag såg honom sitta där i bilen, helt väck. Alla ser hur dåligt han mår, ändå ber de honom ställa upp på en intervju mitt i natten efter att just ha lämnat ett sjukhus. Alla såg att jag var personlighetsförändrad och de såg att jag mådde fruktansvärt dåligt. Samtidigt var det svårt för mina nära att förhålla sig det, det var så mycket som hände samtidigt.

Rasmus Bloms intervju med Björn Gustafsson i King Magazine släpps onsdag 18 juli.

Publicerad:

LÄS VIDARE