Krister Mikko är död – var verklighetens Rolandz

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-profilen Krister Mikko är död, skriver Expressen.

Han syntes i SVT-dokumentären ”Får jag lov” och var Robert Gustafssons inspiration till den hyllade dansbandskaraktären Roland Järverup.

Krister Mikko blev 54 år.

Krister Mikko hittades medvetslös i sitt hem av sin mamma Laila Mikko, skriver Expressen. Han dog senare på sjukhus i sviterna av en hjärnblödning.

– Jag fick inte kontakt med honom varken hemma eller när han var på sjukhuset. Sedan vaknade han inte igen. Det var en chock. Det var en chock för alla. Jag är fortfarande chockad, säger hans mamma till tidningen.

Mikko och hans mamma hade en nära relation.

– Han ska bli ihågkommen som en riktigt bra människa. Han var alltid snäll. Trodde gott om alla människor. Han sa aldrig nej. Man kunde lita på honom.

Inspirerade Robert Gustafsson

Krister Mikko var huvudperson i SVT-dokumentären ”Får jag lov” från 1996, i vilken journalisterna Jacob Nordenson och Rickard Petrelius följde livet på dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad. Tack vare den blev han rikskänd för sin värmländska dialekt och sin kärlek till dansband.

Tv-profilen var komikern Robert Gustafssons inspiration när han skapade ”Torsk på Tallinn”-karaktären Roland Järverup. Karaktären blev senare sångare i dansbandet Rolandz som tog sig till final i Melodifestivalen i år.

1 av 3 | Foto: KICKI NILSSON.
Krister Mikko

”Känner igen mig”

I samband med tävlingen berättade Krister Mikko för Nöjesbladet att han tyckte att Robert Gustafsson gjort ett bra jobb med sin humoristiska figur.

– Jag känner igen mig själv väldigt mycket. Roland är öppen, han är sig själv och han bjuder på sig själv. Det är roligt att han har haft nytta av min personlighet, sa han.

Men han var mindre nöjd med att komikern aldrig hört av sig till honom efter succén med Roland Järverup.

– Det tillhör vanligt hyfs att kunna göra det men jag är glad att han har tjänat pengar på min karaktär.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN