Kändisarna som dissar julskinkan: ”Win-win"

Här tipsar de om sina bästa vegetariska alternativ: ”Julsmak från växtriket”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Vegetariskt julbord.

NÖJE

Prinskorvar, sylta, revbensspjäll och julskinka.

För många är kött en självklarhet på julbordet – men inte för alla.

– Jag läste på en massa kring köttproduktion, mjölk och ägg, och det kändes inte försvarbart, säger Idol-deltagaren Charlie Grönvall.

För Charlie Grönvall, 26, blir det andra året i rad som han serverar sig själv ett veganskt julbord.

– Jag blev vegan av djuretiska skäl. Sedan har jag insett hur bra det är för miljön. Planeten mår inte jättebra av våra vanor just nu. Där behövs det ändringar.

Tycker du att alla borde välja bort kött till jul?

– Absolut. Eller i alla fall borde man våga prova. Alla mår bra av att bryta sina vanemönster. Framförallt för djuren och planetens skull, säger Charlie Grönvall.

Han menar att skillnaden från ett vanligt julbord inte behöver bli allt för stor.

– Det mesta går det ju att göra varianter av, som vegobollar i stället för köttbullar. Och jag tror man kan hitta rätt juliga saker ändå. Många julsmaker kommer ju från växtriket. Rödbetssallad är en jättebra idé att servera och så kan man ju baka med saffran.

Stark köttradition kring jul

Att köttkonsumtionen är stark i Sverige blir än mer påtaglig när det vankas jul, tycker Charlie Grönvall.

– Det är nog en av de absolut svåraste grejorna, eftersom det finns i vår tradition som vi håller så hårt i. Just kring jul är det ännu starkare. Jag förstår att det är svårt att utmana sina egna vanor, men vågar man tänka nytt så kommer man märka att det finns mycket kul i vegansk mat, och framförallt mycket gott att hitta.


Kitty Jutbring.
Kitty Jutbring.

”Svenska julbord kunde lika gärna heta 40 nyanser av gris”

Kitty Jutbring, 39, radiopratare och krönikör

Vad tänker du om köttkonsumtionen kring jul?
– Den stammar ju från bondesverige när det inte fanns mycket annat än en gris till jul. Då gällde det att ta tillvara på den på alla sätt. Svenska julbord kunde lika gärna heta ”40 nyanser av gris.” Nu när vi vet att grisar inte växer upp som i ”Bullerbyn” och dessutom kan läsa forskning kring kött kontra hälsa och miljö så tänker jag att det är förändring på gång. Vem var det som sa att om slakterier varav glas vore alla veganer?

Borde alla gå över till ett köttfritt julbord?

– Såklart! Det är liksom win-win i allra högsta grad! Djuren, miljön, hälsan, smaklökarna, artärerna, samvetet. Våga vänd och vrid lite på köttnormen.


Gry Forssell.

”Jag vill inte predika”

Gry Forssell, 43, programledare

Vad äter du på julbordet?

– Jag äter inte kött och fågel, mycket på grund av produktionen, processen och den ovärdiga hållningen av djuren. Däremot äter jag fisk och skaldjur. Vi måste vi äta mindre kött ur ett miljöperspektiv. Rent moraliskt skulle jag kunna tänka mig att äta vilt samt ekologiskt kött, men nu har jag inte ätit kött på så länge så det skulle kännas konstigt.

Är ert julbord köttfritt?

– Nej, det finns absolut kött på julbordet. Alla får äta vad de vill, jag vill inte predika för andra vad de ska äta och inte. Vi har växande barn i familjen och de får äta allt. När quorn kom tyckte jag först att det var superlöjligt, men i dag tycker jag att det är ett jättebra alternativ. Jag fick tillbaka korv och köttbullar på julbordet.


Peter Wahlbeck.

”I år tänkte vi prova vegetarisk julskinka”

Peter Wahlbeck, 53, komiker

Hur ser ditt julbord ut?

– Vi har klassiska saker som rödbetssallad och grönkålsrätter. Och så har vi vegetarisk Janssons frestelse med alger, för att få lite havssmak. I år tänkte vi faktiskt prova vegetarisk julskinka som ett litet experiment. Det såg inte så gott ut, men det kunde vara en kul grej.

Vad tänker du om köttkonsumtionen kring jul när fokus hamnar på prinskorvar och skinka?

— Det är just det du nämner, med våra vanor och traditioner, som är det största hindret för en större vegetarisk expansion. Samtidigt är det kul att allting väcks till ytan varje år. Att du till exempel ringer. Det går sakta framåt, men inte med stormsteg.


Per Ragnar.

”Jag har jobbat i motvind”

Per Ragnar, 75, skådespelare

Tycker du att alla bör gå över till ett köttfritt julbord?

– Jag har varit vegetarian i 55 år och alltid jobbat i motvind för att få folk att lyssna, och då blir man lätt en ”pain in the ass”. Var person får vara salig sin passion. Man ska inte slå på folk i juletider, utan då ska folk vara glada och äta det de vill så de orkar ta tag i att hjälpa djur och människor året som kommer.

Är det lättare i dag jämfört med förr att få till ett bra vegetariskt julbord?

– Ja, för det första kunde jag inte ens laga mat när jag var yngre. Då var det mammas morotspudding det enda jag kunde få. I dag är det inte så himla komplicerat med alla färdiglagade rätter som finns att köpa.


Regina Lund.

”Vi käkar extra mycket godis”

Regina Lund, 49, skådespelare och artist

Hur ser en jul ut för dig?

– Jag och min son Wiggo brukar köra ett mixat julbord. Även i år väljer vi bort julskinkan. Vi käkar extra mycket risgrynsgröt och godis i stället. Vi brukar inte gilla att döda träd i onödan, men vi har en ekologisk julgran i år. Granens doft har en helande effekt så vi får skylla på att det gör att vi i längden blir bättre människor, friskare, starkare och lever längre så vi kan rädda fler människor och träd.

Publicerad:

LÄS VIDARE