Sexmördare funnen – 41 år efter dådet

Artisten: ”Hon var min bästa vän”

1 av 4
NÖJE

Ett mord som har förföljt The Righteous brothers-sångaren Bill Medley i fyra decennier har fått en lösning.

Nu hävdar polisen att man har funnit en mördare med hjälp av dna – som dock sköts till döds 1982.

– Jag har haft en röst i huvudet, säkert Karens, som har sedan 20 år tillbaka sagt åt mig att släppa det här, säger Medley.

En presskonferens hölls under måndagen där polis och åklagare gick ut med att man har löst ett mord som ägde rum 1976 i Los Angeles. Offret var Righteous brothers-sångaren Bill Medleys ex-fru.

En misstänkt har identifierats med hjälp av dna-tester.

Karen Klaas, 32, blev överfallen i sitt hem i Los Angeles-förorten Hermosa Beach en januarimorgon 1976. Tvåbarnsmamman blev sexuellt angripen, strypt och hamnade i koma. Fem dagar senare dog hon.

Fallet har varit olöst i fyra decennier, men man hittade dna-spår vid brottsplatsen, vilket med hjälp av modern teknik fört utredningen framåt.

Utredare har kopplat samman en person vid namn Kenneth Eugene Troyer till mordet. Han var en kriminellt belastad person som flydde från ett fängelse i Kalifornien. 1982 sköts han till döds av myndighetspersoner i Orange County.

Är omskakad

Enligt CBS News förklarar sångaren Bill Medley att han är omskakad efter det nya avslöjandet.

– Jag har haft en röst i huvudet, säkert Karens, som har sedan 20 år tillbaka sagt åt mig att släppa det här. Killen är antagligen död eller sitter i fängelse, sa Bill Medley.

– Jag är tacksam för att kunna vända blad, fortsätter han.

Utredare har använt en kontroversiell dna-teknik där man jämför dna som har säkrats vid brottsplatsen mot en misstänkt persons släktingar. Informationen körs i en databas.

Bland annat en myndighetsperson vid Los Angeles County, Jim McDonnell, förklarar att utredarna är övertygade att Troyer är ansvarig för Karen Klaas död.

– Det här skulle aldrig ha hänt utan dessa underbara människor och dna, säger Bill Medley.

”Min bästa vän”

I en krönika i Daily mail, som publicerades 2014, skrev Bill Medley att han fortfarande hade en privatdetektiv anlitad för att försöka lösa fallet.

”Trots vår skilsmässa så var Karen min bästa vän. 35 år senare söker jag fortfarande efter mannen som mördade henne”, skrev han.

The Righteous brothers, som bestod av Bobby Hatfield (1940–2003) och Bill Medley, är kända för superhits som ”You’ve lost that lovin’ feelin” och ”Unchained melody” (som är med i en klassisk scen i filmen ”Ghost” från 1990).

ARTIKELN HANDLAR OM