Nick Cave-producent sa nej – lika bra för Invsn till nya albumet

Dennis Lyxzén: ”Skulle hellre skjuta av mig kuken än att vara med i Mello”

Publicerad 2017-02-13

Nick Cave-producenten var på gång, men kunde inte.

Lika bra för Dennis Lyxzéns poppigare band.

– Fan vilken betydelselös skiva i jämförelse, säger Christina Karlsson om nya Invsn-plattan.

Invsn har inte som Nick Cave nyligen förlorat en son. Sorgen på idolens hyllade, Nick Launay-producerade album ”Skeleton tree” genomsyrar dokumentären som det svenska bandet såg på bio.

– Fy fan vad skönt att vi inte jobbar med Nick Launay, sa vi efteråt. För hade vi varit hans nästa projekt och ba: ’Nu ska vi spela lite pop’ … Fan vilken betydelselös skiva i jämförelse, säger keyboardisten Christina ”Kicki” Karlsson.

Lyxzén: ”Hård mot dig själv”

– Nu tycker jag att du är lite hård mot dig själv, säger Invsn-sångaren Dennis Lyxzén, som har jobbat med Launay i Refused.

Sedan skrattar de tre Invsn-medlemmarna som träffar Nöjesbladet. För de är nöjda med ”The beautiful stories”.

Albumet, producerat av Adam ”Atom” Greenspan, bär ett hårdare sound med spår av industri – och sång av både Lyxzén, Karlsson och Sara Almgren. Thomas Hedlund från Deportees har lagt på extra trummor.

Låttexterna handlar om en inre kamp såväl som förtryck, kapitalism, genus och – som på singeln ”Immer zu” – hur män behandlar kvinnor.

Live med Invsn och Refused mellansnackar Dennis Lyxzén ofta om mansrollens strukturella våld.

Han riktar sig till männen i publiken och säger att det är män som måste jobba för att förändra mäns beteende mot kvinnor och krossa patriarkatet. Responsen är blandad.

– Många män tänker kanske inte på det här. Folk kommer fram efteråt och tackar. De säger till exempel att de har vuxit upp med en våldsam farsa. Visst, jag har också fått grejer slängda på mig ganska ofta. Och folk kan stå och peka finger. Men då tänker jag: ”Vad bra. Nu fick ni gå hem och tänka på det här”, säger Lyxzén.

– Då reagerar de ju i alla fall, säger Kicki Karlsson.

Basisten Sara Almgren har också har fått en ölflaska kastad på sig, på en scen i Cleveland, USA.

Lyxzén Melloskäller

Nya albumet släpps när Melodifestivalen pågår. Ingen direkt konkurrens, tänker Invsn. Att tävla i Mellon finns inte på kartan.

– Jag skulle hellre skjuta av mig kuken än att vara med i Mello, säger Dennis Lyxzén.

Nää…?

– Jo … Jag tror att jättemånga som kollar på Mello inte lyssnar på musik. Då blir det konstigt när man är ett band av musiknördar. Det enda jag har är integritet. Att blåsa den på Mellon vore hopplöst. Mattias [Bärjed] som spelar med Refused har jag skällt ut flera gånger. Han svarar: ’Ja, det är förjävligt. Det var Ebbot som ville’.

Kicki Karlsson är mer diplomatisk.

– Det vore så klart jättekul om så många som möjligt tycker om skivan. Men om man ska behöva jobba så hårt på det sättet, blir det skevt. Det är inte en tävling.

Lyxzén: ”Vill visa annorlunda värld”

Mellon, patriarkatet, konst utan betalning, Donald Trump, privatiseringar av vården… Sådant upprör Invsn.

Argast verkar Dennis Lyxzén. Varför är han inte politiker själv?

– Min mamma ville ju starta ett parti med dig, säger Sara Almgren.

– Nej, jag är helt ointresserad av politiken som finns nu. Den är så innehållslös. Jag vill ta mig friheter som politiker inte har. Böja det jättelångt åt ett håll för att det till slut kanske kan hamna rakt. Konst måste vara idéerna som visar hur en annorlunda värld kan se ut, säger Dennis Lyxzén.

Refused släpper nytt album:
”Förlösande!”

ANNONS