Stig Grybe är död – efter en tids sjukdom

Dottern Isabella Grybe: ”Pappa somnade in lugnt igår kväll”

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Skådespelaren Stig Grybe har efter en tids sjukdom somnat in.

Dottern Isabella Grybe bekräftar uppgifterna för Nöjesbladet.

Det var på onsdagskvällen som Stig Grybe gick bort.

”Pappa somnade in lugnt igår kväll efter en tids sjukdom”, skriver Isabella Grybe i ett sms till Nöjesbladet.

Stig Grybe har under sin karriär jobbat med en rad kända namn. Däribland Povel Ramel, Martin Ljung och Brita Borg som han gjorde Ramels ”Knäpp upp”-revy med. För många är han också förknippad med karaktären ”Ante Nordlund från Mobacken”.

Den välkände skådespelaren har gjort rösten i flera animerade filmer, däribland ”Djungelboken”, ”Snövit och de sju dvärgarna” och ”Dunderklumpen”. Han gjorde även rösten till Oppfinnar-Jocke i ”Duck Tales”.

Prisades för bästa manliga- och kvinnliga biroll

Grybe har också gjort en mängd teater- och musikalroller. 1993 vann han en guldmask för bästa kvinnliga biroll för sin tolkning av Fröken Bock i ”Karlsson på taket”. Sju år senare vann han en guldmask för bästa manliga biroll i musikalen ”Me and my girl”.

På vita duken har han spelat allt från 91:an Karlsson till Tomten i Anders och Måns julkalender ”Skägget i brevlådan” från 2008. Han syntes även som Snokens pappa i populära tv-serien ”Snoken” och kriminalintendent Vesper Johnson i Stieg Trenter-filmerna. Hans allra sista filmroll gjorde han som 82-åring 2011, i ”Åsa-Nisse - Welcome to Knohult”.

Han lämnar efter sig frun Marie-Louise, barn och barnbarn. Familjen önskar i dagsläget att få bli lämnade ifred.

Stig Grybe blev 88 år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Teater

Musikal

Film