John Coltrane är större än Jesus

Publicerad:
Uppdaterad:
Jazzlegenden John Coltrane har fått en kyrka uppkallad efter sig – S:t John Coltrane Church
Foto: AP
Jazzlegenden John Coltrane har fått en kyrka uppkallad efter sig – S:t John Coltrane Church

NÖJE

Julen firas som vanligt för J.C.

Nej, inte Jesus Christ utan John Coltrane.

Det finns många artister men jazzlegenden John Coltrane är troligtvis den enda som fått en egen kyrka.

Kyrkan ligger i San Francisco och heter St. John Coltrane Church. Grundarna vill att församlingen ska upptäcka och utforska sin andlighet genom jazzlegendens musik.

Att Coltrane bokstavligt talat har blivit ett helgon kommer knappast som en överraskning för alla som har lyssnat på honom. Jag är sedan länge en sträng ateist men varje gång jag hör John Coltrane börjar jag tvivla och tro på högre makter.

Att beskriva honom som ”den störste” och ”bäst av alla” är löjligt. Det förminskar hans gärning och musik. John Coltrane är något helt annat, en artist som vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva igen.

John Coltranes diskografi är lika rik och omfattande som Bob Dylans. Den innehåller något för alla.

Hyllats långt utanför jazzscenen

Nyfikna noviser börjar kanske med de romantiska inspelningarna på albumen ”Ballads” och ”John Coltrane And Johnny Hartman”. Den som vill ha ett tuffare tuggmotstånd kan testa ”Africa/Brass” och ”Impressions”. Och den modiga sökaren kan på egen risk gå vilse i den extrema frijazzvulkanen ”Ascension” där Coltrane vänder ut och in på det människan tidigare kallade för musik.

Första söndagen varje månad dock St. John Coltrane Church en gudstjänst för albumet ”A love supreme”. John Coltranes mästerverk släpptes 1965. Den har sedan dess hyllats långt utanför jazzscenen. Bono i U2, Patti Smith och Carlos Santana är bara tre namn som har sjungit dess lov. The Byrds baserade hitsingeln ”Eight mile high” på Coltranes inspelningar. Donald Fagen i Steely Dan kallade ”A love supreme” för Bibeln.

”A love supreme” var resultatet av flera år av konserter och skivor som John Coltrane gjorde med sin mest klassiska kvartett. Förutom Coltrane själv bestod den av pianisten McCoy Tyner, basisten Jimmy Garrison och den enorma trummisen Elvin Jones.

Foto: AP
John Coltrane i Stockholm 1963

En magnetism som inte släpper

I början och mitten av 60-talet fanns det ingen tyngre jazzgrupp i världen, och det har antagligen inte funnits någon som kan mäta sig med dem efteråt heller. Ännu i dag kallar hiphopstjärnor dem för superhjältar. Precis som i Beatles stod fyra stjärnor i rätt läge samtidigt.

Första gången jag hörde ”A love supreme” fattade jag ingenting. Vad är det här för stökig skit? Ett lovtal till tro och Gud? Kom igen. Men albumets musik och omslag och rykte har en magnetism som inte släpper. Med åren har ”A love supreme” blivit den skiva jag lyssnat mest på efter Miles Davis ”Kind of blue”. Varje gång kan jag bara sitta i 35 minuter och gapa. Det finns en själ och mystik i de fyra spåren som jag inte hittar någon annanstans.

Det kanske är märkligt att skriva om en gammal skiva av en saxofonist som dog 1967. Men musiken som John Coltrane och senare också Alice Coltrane gjorde, hans andra fru som egentligen förtjänar en egen krönika, har aldrig lämnat jorden.

Coltrane går igen på dagens kokheta jazzscener i Kalifornien och London. Namn som Kamasi Washington, Ezra Collective, The Comet Is Coming och Shabaka And the Ancestors knäböjer alla vid Coltranes altare.

Jazz spelar även en stor roll i julens stora familjefilm, Pixars ”Själen”. Det är inte bara en trippig spiritual jazz över handlingen. När musikläraren Joe Gardner sätter sig vid pianot och spelar kan man höra hur McCoy Tyners spöke svävar över instrumentet. Att Gardner dessutom har en audition på klubben Half Note i New York är knappast en olyckshändelse. Det var ett av Coltranes stamställen.

Under den amerikanska Grammygalan 2001 skulle Carlos Santana och Joni Mitchell tillsammans presentera kategorin Årets album. De sa högt och tydligt att det var ”A love supreme”, sedan delade de ut priset till U2.

De har ju rätt.

”A love supreme” har varit årets album i 55 år, och kommer antagligen att vara det i 55 år till.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN