Von Trier gör en tredje säsong av "Riket"

TT

Publicerad 2020-12-17

Lars von Trier återvänder till "Riket" och gör en tredje säsong. Arkivbild.

Lars von Trier återvänder till sitt publika genombrott "Riket". En tredje säsong av den dansk-svenska serien är planerad till 2022 – 25 år efter att "Riket II" sändes på tv.

I ett pressmeddelande från Viaplay som producerar serien tillsammans med Zentropa och DR gör von Trier en lång utläggning om "Riket exodus", som ska ses som ett fristående verk.

"Huruvida Exodus i praktiken betyder utresa eller inresa beror på vinkeln från vilken gränsen betraktas, men ordet beskriver helt enkelt att ett större antal individer kollektivt passerar ett blyertsstreck. Varför? ... Det har uppstått en obalans mellan gott och ont!", säger den danske regissören.

"Riket exodus" kommer att ha nya rollfigurer och skådespelare.

"Glad att han finns"

"Riket" hade premiär 1994 och utspelar sig på sjukhuset Rigshospitalet i Köpenhamn. I huvudrollerna syntes svenske Ernst-Hugo Järegård, som den danskhatande överläkaren Stig Helmer och danska Kirsten Rolffes i rollen som patienten Sigrid Drusse.

Tre år senare kom uppföljaren "Riket II". Båda säsongerna bestod av fyra avsnitt. Lars von Trier planerade att göra en tredje, men eftersom Ernst-Hugo Järegård dog 1998 och Kirten Rolffes två år senare blev det inte av. Att en tredje säsong nu kommer välkomnas av flera i branschen.

– Det låter helt fantastiskt, den och "Twin Peaks" och "Sopranos", det är det bästa som har gjorts. Jag är så glad att han finns och stökar till och krånglar och är jobbig att ha att göra med, det är för lite sånt i den här branschen, säger exempelvis regissören Henrik Schyffert.

Även regissören Amanda Kernell tycker att nyheten är "jättekul".

– Det spännande med honom är att man aldrig vet vad han ska hitta på, så det ser jag fram emot. Lars von Trier är en stor inspiration på så sätt att han har stora visioner för sina verk och är kompromisslös i det och försöker förnya filmkonsten.

Inte i harmoni

Även om von Trier inte avslöjar särskilt många konkreta detaljer om handlingen i den nya säsongen står det klart att de svenska och danska systemen fortfarande inte är i harmoni med varandra i serien – och att förbannelsen som vilar över "Riket" inte är bruten. Tittarna får följaktligen vara beredda på att "ta det goda med det onda", som Lars von Trier brukade avsluta programmen i serien med.

"Riket exodus" är ett samarbete mellan Nordic Entertainment Group, Danmarks Radio och von Triers bolag Zentropa. Serien väntas få premiär på strömningstjänsten Viaplay under 2022 och kommer en tid efteråt att visas i DR.

Rättat: Von Triers pratminus rättat.

ANNONS