Sexbrottsanklagelserna mot Harvey Weinstein

Ny TV4-profil anklagas för mobbning – utreds

Av: 

Helena Trus

Leo Pettersson

NÖJE

Mobbning. Härskarteknik. Och kränkande beteende. Nu utreds ännu en känd TV4-profil.

Produktionsbolaget vill få kontakt med alla som jobbat med programmet de senaste fyra åren.

– Jag måste gå till botten med det här, säger Lotte Haxthausen, vd på STO-CPH.

TV4-profil är under utredning.

Ännu ett känt TV4-program är under utredning.

I kölvattnet av #Metoo-rörelsen, där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp, har anklagelser riktats mot flera arbetsplatser inom mediebranschen.

Nu utreds ett till program på TV4 efter att tidigare medarbetare vittnat om ett osunt klimat. Främst ska det vara kopplat till en av de manliga programledarna och det ska handla om mobbning och kränkande beteende.

Tidigare medarbetare på programmet vittnar om att en programledare ofta gick över gränsen och att han fick folk att må mycket dåligt.

– Han har fått folk att bryta ihop totalt. Skrikit åt folk att de är feta jävla idioter och mobbat. Det har hänt att ledningen också skällt ut honom men ändå får de fortsätta fronta dessa kassako till program.

En annan person som Nöjesbladet har varit i kontakt med har konfronterat TV4-profilen med anledning av hans beteende.

– För mig personligen har han inte varit ett problem. Däremot har jag skällt ut honom å andras vägnar för att han beter sig som ett jävla arsle. Ledningen på STO-CPH vet ju hur han är, men man har inte valt att göra något.

Man har tystat ner det?

– Ja, man har liksom skitit i det och skyllt på att han är sån som person. Men då har inte en sån person där att göra. Men så är det ju i hela tv-branschen tyvärr.

Personen uppfattar det inte som att TV4 har skyddat profilen.

– Nej, i det här fallet skulle jag säga att det är produktionsbolaget. Sen vet jag inte vad de har sagt till TV4. Ingen aning faktiskt. Man håller ju dem om ryggen, de som genererar mest pengar.

Kan få konsekvenser

Lotte Haxthausen är vd för produktionsbolaget STO-CPH. De senaste dagarna har hon själv börjat ringa runt till alla som jobbat de senaste fyra åren med den utpekade produktionen.

– Det som har framkommit hittills är att det på inspelningsplats råder en hård jargong, en grabbighet och ibland väldigt opassande skämt. Och det har jag tagit tag i. I nuläget har det inte framkommit något som skulle vara över gränsen. Och jag måste understryka att det oftast är bra stämning, annars hade vi inte valt att fortsätta i 14 år, säger hon.

Det rör sig om runt 30 personer hon ska ta kontakt med.

– Jag tar väldigt allvarligt på det här. Det är ingenting vi tar lätt på. Jag vågar inte säga att, nej det har inte funnits något som gör att samarbetet måste upphöra. Men det här kommer ta tid. Det kan ta tid för personer att vilja prata om vad som har hänt.

– Alla våra program är under utredning, och det handlar inte bara om programledare utan också om hur allt från producenter till produktionsledare beter sig och vilken ton de har mot andra. 

Kommer det fram något som är över gränsen – kan leda till att ni avslutar kontrakt?

– Absolut, hittar vi något måste det blir konsekvenser för det.

Profilen nekar: ”Jag mobbar inte”

TV4-profilen säger själv att han inte ägnat sig åt någon mobbing.

– Jag mobbar inte människor. Jag tycker det är oerhört allvarligt att mobba människor, säger han till Nöjesbladet.

Han beskriver arbetsplatsen som en väldigt tuff miljö med mycket stress och press. Men att han ska ha fått folk att bryta ihop känner han inte igen.

– Nej, jag tror inte att jag har fått folk att bryta ihop, det tror jag inte. Jag kränker inga människor. Men att jag kallat någon idiot någon gång, det har jag säkert.

Profilen skulle inte heller kalla det för ett osunt klimat på arbetsplatsen. Däremot anser han att det är bra att produktionen ses över.

– Det kan nog behövas på många håll och kanter, säger han.

Utredningar på flera håll

Flera andra mediehus samt tv-bolag har också den senaste tiden påbörjat interna utredningar. Både TV4 och produktionsbolaget Meter utreder anklagelserna mot Martin Timell. TV3 har beslutat att avsluta samarbetet med en känd programledare för hans ”oacceptabla beteende” och SVT inledde en utredning som resulterade i att en SVT-chef fick lämna efter anklagelser om sextrakasserier.

Aftonbladet har tillsatt en extern utredning som handlar om de nya anklagelser som kommit mot profilen Fredrik Virtanen. Aftonbladet kartlägger också nuläget samt hur tidningen ska arbeta med Aftonbladet-kulturen framåt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Sexbrottsanklagelserna mot Harvey Weinstein

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexbrottsanklagelserna mot Harvey Weinstein

Martin Timell

Metoo

TV4

TV3

MTG

Mobbning