Mejla

Jan-Olov Andersson

Peter Jihde perfekt för att förklara diabetes för tittarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Tisdagskvällens ”Diabetesgalan” i TV 3 leds av Peter Jihde.
En tv-profil som väcker starka känslor.
Därför är han som klippt och skuren för att leda en gala som samlar in pengar till forskning och sprider kunskap om en sjukdom många har, men de flesta andra knappt vet ett dugg om.

Ungefär en halv miljon svenskar har diabetes.
Men de flesta som inte har någon i sin närhet som är sjuk, vet inte så mycket om denna en av våra största folksjukdomar.
Minns själv från barndomen. Mormor fick ”sockersjuka”, som man sa på den tiden, och fick ta sprutor några gånger om dagen.
Tänkte väl sedan knappt alls på diabetes, förrän det blev sommar 2016. Hade nyligen kommit hem från Cannes-festivalen. Vågen visade på minus oväntat många kilon. Rusandet mellan biografer, lyxhotell och lägenheten, mellan filmer, intervjuer och skrivandet, hade gjort sitt, tänkte jag. Den glamorösa filmfestivalen som träningsläger.
Kilona fortsatte försvinna. Var ständigt törstig och kissnödig. Första tecknen på diabetes, sa min flickvän.
– Det får väl bara gamlingar och Peter Jihde, sa jag.
Han hade då, efter att ha levt med diabetes typ 1 i fyra år, redan blivit kändisen som gett sjukdomen ett ansikte.

Ett test på vårdcentralen visade att jag hade skyhöga blodsockervärden. Lades in på Södersjukhuset i en vecka. Fick lära mig allt om hur man ger sig själv insulin fyra gånger om dagen, om kost- och motionsvanor och andra sätt att hålla sjukdomen i schack.
För det kan man göra. Man kan leva ett förhållandevis normalt liv. Men man ska också veta att diabetes är en livsfarlig sjukdom. Lägger man sig med för lågt blodsockervärde, kanske man inte vaknar.
Här har Peter Jihde antaget en inte helt okontroversiell roll.
Han hårddrar mycket kring diabetes när han pratar om det.
Jag tycker han gör helt rätt. Ibland måste man ta i ordentligt för att folk ska lyssna.

Få hade kanske väntat sig en diabetesgala i ”tingeltangel”-kanalen TV3. Skälet är att MTG:s ägare Christina Stenbeck och vd Anders Jensen är personligt engagerade. Hon miste en vuxen bror i diabetes, han har en son som haft sjukdomen i många år.
Bra att en ung artist som Molly Sandén visar att diabetes inte är något som bara drabbar äldre personer.
Och bra av TV4 att låna ut Peter Jihde till galan.
Han väcker starka känslor, för och emot. De som gillar honom är dock betydligt fler, än de som retar sig på att han tar stor plats i rutan eller på hans man bun till frisyr.

Med samma iver som professor Hans Rosling (1948-2017) förklarade, typ, världen för oss, förklarar Peter Jidhe folksjukdomen diabetes.

Publicerad: