Kronér hoppar av ”Smartare än en femteklassare”

”Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig”

Programledaren Lasse Kronér hoppar av det populära programmet ”Smartare än en femteklassare” efter anklagelserna om sexuellt utnyttjande, rapporterar SVT Nyheter.
– Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig, säger programledaren till sajten.
Nu jagar SVT en ersättare.

SVT och Lasse Kronér har gemensamt fattat beslut om att han inte kommer att programleda nästa säsong av underhållningsprogrammet ”Smartare än en femteklassare”.

– Förberedelserna inför kommande inspelning av Smartare än en femteklassare är i full gång och jag kan under rådande omständigheter inte delta i arbetet på det sätt jag brukar. Det gör att jag tvingas hoppa över inspelningen av programmet. Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig, säger Lasse Kronér i ett uttalande.

Bakgrunden är att han för några veckor sedan polisanmäldes av en tidigare praktikant på ”Doobidoo” för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Praktikanten menar att han skickat sex-sms samtidigt som de jobbade ihop.

”Var ett problem”

– Den press som Lasse befinner sig under när han är föremål för en förundersökning och det faktum att vi inte vet när den kommer att vara avklarad gjorde att vi kom fram till att det här är bäst för produktionen, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT till Nöjesbladet.

Beslutet fattades i dagarna.

– Det är ett gemensamt beslut som har blivit klart under den sista veckan. Det stod allt mer klart att det var ett problem, och vi såg att det var nödvändigt att hantera den här situationen, säger Peter Nyrén.

Inspelningarna av ”Smartare än en femteklassare” börjar inom en snar framtid och nu påbörjar SVT arbetet med att hitta en ersättare för Kronér.

– Vårt sikte är att vi ska hitta en vikarie för Lasse som får kliva in i det här programmet, säger Peter Nyrén.

Förundersökning pågår

Polisanmälan mot Lasse Kronér gjordes den 20 oktober och samma dag inledde polisen en förundersökning, som fortfarande pågår. Åklagaren har ännu inte beslutat om programledaren ska delges skälig misstanke för brottet.

– Jag väntar på mer information för att kunna bedöma om det finns en skälig misstanke eller inte, sa Stefan Lind, kammaråklagare vid Göteborgs åklagarkammare, till Nöjesbladet i förra veckan.

Så sent som i går meddelande Lasse Kronér att han väljer att hoppa av sin planerade julshow ”Jul för sjutton”.

SVT har tidigare meddelat att de inväntar åklagarens beslut innan de fattar beslut om att eventuellt sluta sända ”Doobidoo”. Det beslutet kvarstår, och samma gäller för Kronérs kommande program ”Bara sport”.

– När läget klarnar bestämmer vi om vi ska lyfta programmen ur tablån, säger Peter Nyrén.

Nöjesbladet har sökt Lasse Kronér utan resultat.

Publisert:

LÄS VIDARE