Branschorganisationen Musiksverige kallar till krismöte

avLinn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordföranden: ”Vi har väldigt stora problem”

Branschorganisationen Musiksverige kallar till krismöte för att stoppa trakasserier och sexism, skriver P3 Nyheter.

Aktörer i branschen ska samlas för att försöka komma till rätta med problemen.

– Vi har väldigt stora problem, säger ordförande Elisabeth Widlund.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Molly Pettersson Hammar.

I dag kallar branschorganisationen Musiksverige till ett extrainsatt styrelsemöte för att diskutera hur man ska stoppa trakasserier och sexism.

Mötet kommer efter att #Metoo-rörelsen nått även musikbranschen, men Elisabeth Widlund, ordförande för organisationen, menar att problemen i branschen varit kända länge.

– Det är närmanden, ofredanden och rena övergrepp som sker. Musikbranschen är verkligen ingen föregångare utan vi har väldigt stora problem, säger hon till P3 Nyheter.

Artister vittnar om övergrepp

I förra veckan gick 456 svenska skådespelare ut och berättade att de utsatts för övergrepp och sexuella trakasserier i branschen. Under måndagen förenades 653 kvinnliga sångare i ett nytt upprop och berättade om sina upplevelser av operavärlden.

De senaste dagarna har flera artister i musikbranschen har vittnat om sexuella trakasserier, övergrepp och sexism. I söndags berättade ESC-vinnaren Loreen att hon alltid känt av en obalans mellan män och kvinnor i musikbranschen.

”Förändringen kommer”

– Jag skulle säga att det viktigaste arbetet är att brudarna inte ställer sig längst bak utan att de ställer sig längst fram. Och det kommer vara lite uppförsbacke men så är det alltid med förändring. Men den förändringen kommer och den är där snart. #Metoo är ett fantastiskt skifte, att kvinnor vågar ställa sig upp och tala sin sanning, sa hon.

Dessutom har branschorganisationen Musikerförbundet tagit initiativet till att samla medlemsorganisationerna inom SAMI för att kartlägga hur vanligt sexuella trakasserier, kränkningar och könsdiskriminering är i musikbranschen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo