Katrin Zytomierska och Bingo Rimér försvarar sig efter kritiserade temafesten

Barnen var utklädda till prostituerade • ”Djup ånger”

Bingo Rimér och Katrin Zytomierska.
Bingo Rimér och Katrin Zytomierska.

Katrin Zytomierska har mötts av starka reaktioner efter att ha arrangerat en fest med temat ”pimps and hoes” – där hennes barn var utklädda till prostituerade.

Nu svarar både hon och pappan Bingo Rimér på kritiken.

– Vi känner en djup ånger att det blev så fel, säger Rimér till Aftonbladet.

Influcencern Katrin Zytomierska firade sin 45-årsdag med storslagen fest på lördagen, och temat var ”pimps and hoes”.

Men värdinnan har fått försvara sig efter tillställningen.

Både temat och faktumet att Zytomierskas barn, som är 9 respektive 12 år, kom till festen utklädda som kvinnliga prostituerade har mötts av kritik.

Barnen anlände tillsammans med sin pappa, kändisfotografen Bingo Rimér, 47, och hans flickvän Julia Franzén, 32. På Instagrambilder, som numera har tagits bort, syns hur hela familjen hade liknande utstyrslar. De bar bland annat nätstrumpor, höga stövlar, peruker och läppstift.

Flera kända profiler, som Andreas Carlsson, Anitha Clemence och Pernilla Wahlgren, skickade glada hejarop i kommentarsfältet.

I en video som Julia Franzén la upp på Instagram satt de i bilen på väg till festen och skojade om att de var ”horor”.

Zytomierskas och Rimérs svar

Men många av uppdateringarna på sociala medier har raderats efter de starka reaktionerna.

En som uttalat sig är författaren Sandra Beijer, 38. I ett blogginlägg på Elle går hon till attack mot temafesten.

”Det finns inget lustigt med detta. Trots att kommentarsfältet fylls med offentliga människor som tycker detta är hilarious är det inte det. För att genom att klä ut ditt barn till en kvinna som säljer sex normaliserar du en kvinna som säljer sex”, skriver hon.

Nu har huvudpersonerna svarat på kritiken. Zytomierska och Rimér har lagt ut identiska inlägg på Instagram där de förklarar situationen.

”Det att vissa av er kopplar två små pojkar utklädda till flickor som något sexuellt får stå för er. Vi har inte haft som avsikt att göra det och med våra ögon sett har vi inte gjort det heller”, skriver de.

De skriver vidare att Rimér ”älskar att klä ut sig till kvinna” och att sönerna ville göra detsamma.

Barnen hade planerat göra en överraskningsshow för sin mamma tillsammans med Sean Banan, som var inbjuden. En barnflicka tog sedan hem sönerna innan festen drog igång på riktigt, enligt ex-paret.

”Vi har aldrig haft för avsikt att sexualisera våra barn i bild eller på film. Men eftersom det finns personer som uppfattat bilderna utmanande så har vi valt att ta bort alla bilder med våra barn i tjejkläder”, skriver de och fortsätter:

”Våra barn har växt upp i en miljö med fotograferingar av olika slag. Vi ser inte att det här är något negativt. Att kritisera en temafest med olämpligt tema får man också göra men ”Pimps and Hoes-outfit” kan man köpa på Buttericks så det känns inte heller vidare extremt”.

”Känner djup ånger”

Zytomierska har begränsat sitt kommentarsfält, medan Rimér har öppet. Där får de fortsatt kritik från sina följare.

”Ni klär ut era barn som prostituerade. De själva och ni kallar dem horor. De får alltså följa med på en fest där temat är hallickar och horor.. och du förstår inte problematiken? Herregud vakna människa”, skriver en användare.

”Att pojkar klär ut sig till flicka eller vill klä sig i flickkläder överlag (och tvärtom) ser jag absolut inget fel i. Däremot att kalla det att klä ut sig till horor tycker jag är jävligt skevt och inte gulligt nånstans”, skriver en annan.

Rimér utvecklar sitt resonemang för Aftonbladet på måndagen.

– Vi är känner en djup ånger att det blev så fel. Vi vill såklart be om ursäkt för det här ogenomtänkta agerandet, och vi har tagit till oss av kritiken och vi förstår innebörden. Vi tyckte det var modigt och roligt av killarna att de ville klä ut sig till tjejer, säger han.

Förstår du kritiken?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det går inte att få festen eller temat ogjort. Men en hel del kritik är såklart befogad. Sedan tycker jag att människor borde bli bättre på att utbilda varandra. Utgångsläget när någon begår ett misstag borde vara att vilja hjälpa och utbilda för att skapa större förståelse.

– Saker kan ju bli fel. Vi har fått mycket konstruktiv kritik och vi tar åt oss och ska bli bättre. Vi tar såklart avstånd från allt som har med pedofili, trafficking och prostitution att göra.

Franzén ber om ursäkt

Hade ni förväntat er den här kritikstormen?

– Nej, absolut inte. Jag reflekterade inte över att det på något sätt skulle uppfattas på det sättet som det faktiskt gjorde, men nu förstår vi problematiken.

– Jag var så lycklig när jag vaknade på morgonen tills jag fick läsa alla kommentarer som kom in, och då började man väl tänka på hur andra uppfattade situationen.

Julia Franzén har tagit till sociala medier för att be om ursäkt. Hon kallar agerandet för ”klumpigt” och ”ogenomtänkt”.

”Flera personer har reagerat och efter att ha tagit del av den konstruktiva kritiken har jag lärt mig vad det innebär och att det var fel”, skriver hon på sin Instagram-story.

”Vi tyckte att det var roligt och modigt av killarna att vilja klä ut sig till tjejer och låna mina kläder och tänkte inte längre än så. Kampen mot pedofiler, sexualisering av barn och prostitution är otroligt viktig och jag lovar att jag ska fortsätta utbilda mig mer om det och lära mig av detta”.

Hårda kritiken

Influencern Ida Warg, 35, medverkade också på festen och skriver att ”det blev fel”.

”Jag vill verkligen förtydliga att jag inte under några omständigheter vill stödja eller normalisera trafficking utan tvärtom. Det är fruktansvärt och jag kommer att fortsätta både betala och stödja och uppmuntra er till att stödja en organisation som jobbar dagligen med det här”, skriver hon på Instagram.

I ett långt inlägg på Instagram riktar Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, skarp kritik mot festfixarna.

”Jag undrar hur kvinnorna vi pratat med skulle ha reagerat om de fick veta att människor i Sverige roade sig med att gå på fest där de klädde ut sig själva och sina barn till hallickar och ”horor.” Hade de skrattat och tyckt det varit en rolig grej? Jag tror inte det”, skriver han.

Den ideella organisationen Talita, som arbetar för att hjälpa utsatta kvinnor ut ur sexhandel, skriver att festen ”gör ett skämt av den verklighet som hundratals utsatta kvinnor och flickor i Sverige lever i”.

”Att arrangera eller besöka en fest med hallick- och hortema blir ett hån; som att skratta dessa kvinnor rakt i ansiktet”, skriver föreningen på Instagram.

”Den lyckliga horan finns bara på kändisfester”.

Aftonbladet har sökt Katrin Zytomierska.

Publisert:

LÄS VIDARE