Anklagelserna mot Gérard Depardieu – detta har hänt

Anmälts för våldtäkt ett flertal gånger

Publicerad 2023-12-28

”Hetsjakt” – det kallade Frankrikes president mediestormen kring skådespelaren Gérard Depardieu, efter år av anklagelser om sexuella trakasserier.

Nyligen skrev ett sextiotal franska kulturpersoner ett öppet brev till Depardieus försvar. Det här är vad han anklagas för.

Den franske skådespelaren Gérard Depardieu har knappast gjort sig känd för sin skötsamhet. Karriären har kantats av kontroverser, som när han dömdes för rattfylleri eller när han urinerade på ett flygplan mitt framför sina medpassagerare. Men han har också anklagats för en rad sexuella trakasserier och övergrepp.

Februari 2021: Depardieu anklagas av en 20-årig kvinna för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Paris 2018. En första utredning påbörjas 2019 men läggs ned. Året därpå återupptas utredningen och en formell anklagelse görs. Depardieu nekar till anklagelsen.

Gérard Depardieus karriär har kantats av skandaler och anklagelser om sexuella trakasserier. Arkivbild.

Anklagas av 13 stycken kvinnor

April 2023: Den franska nyhetssajten Mediapart publicerar en granskning i vilken 13 kvinnor anklagar Depardieu för flera fall av tafsande och otillbörliga sexuella inviter. Granskningen omfattar elva olika film- och tv-inspelningar mellan 2004–2022. När kvinnorna klagat på hans beteende hade de ofta fått höra att ”det är bara så typiskt Gérard!”.

Oktober 2023: Depardieu bemöter för första gången anklagelserna i ett öppet brev i Le Figaro. Han skriver bland annat att han ”aldrig någonsin förgripit sig på en kvinna”.

Ny kritikstorm efter dokumentären

December 2023: Ny kritikstorm i och med franska dokumentären ”La chute de l'ogre” (ungefär ”En jättes fall”) innehållande tidigare okända inspelningar från en vistelse i Nordkorea 2018. Depardieu beter sig där sexistiskt och trakasserar sin tolk sexuellt.

Knappt två veckor senare anklagas Depardieu på nytt för våldtäkt, den här gången av en spansk journalist. Våldtäkten ska ha ägt rum tre decennier tidigare, då kvinnan var 23 år gammal. Anmälan bedöms ha liten chans att leda till åtal eftersom preskriptionstiden passerats i Frankrike, men journalisten säger till AFP att hon lämnade in anmälan i hopp om att det skulle ”hjälpa andra utsatta att göra detsamma.”

Gérard Depardieu har inte dömts för något av de sexuella övergrepp han anklagas för.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.