Johanna Nordström: Vi åker business och de åker ekonomi

”Har inte råd” ● Flygexperterna: ”Skapar dålig stämning”

Publicerad 2023-12-29

Johanna Nordström och pojkvännen Adam Smedberg sitter i olika delar av planet under resan till Thailand.

Det säger hon i podcasten ”Ursäkta”.

– Folk tror att man ska betala allt för sin partner.

I veckans avsnitt av podcasten ”Ursäkta” med Johanna Nordström och Edvin Törnblom diskuterar de deras gemensamma Thailandsresa. Där berättar de att de kommer sitta i businessklass under flygningen, medan delar av resesällskapet ska sitta i ekonomiklass.

Bland dem är Johanna Nordströms pojkvän, Adam Smedberg.

– Jag fick en fråga i går, ”varför får inte Adam åka?”. Nej, då får han betala det själv, säger Nordström i avsnittet och fortsätter:

– Folk tror att man ska betala allt för sin partner.

Johanna Nordström.

Läckbergs flygregler skapade debatt

Poddaren understryker att hon betalar för huset i Thailand, och att det från första början var klart att de skulle sitta i olika delar av planet under flygningen.

– De har inte råd med det, säger hon.

I somras gick deckardrottningen Camilla Läckberg ut i ett Instagraminlägg där hon berättade att hon och maken Simon Sköld alltid flyger businessklass, medan barnen sitter i ekonomiklass. Inlägget fick starka reaktioner, och Läckberg förklarade att det handlade om att lära barnen pengars värde.

”Får noll sura miner från barnen för detta. Jag vill de ska få uppleva stoltheten i att själv åstadkomma något och skapa sina egna förutsättningar”, skrev hon bland annat.

Camilla Läckbergs flygregler skapade debatt i sociala medier.

Flygexperterna: ”En jätteskillnad”

Alexis Barnekow och Jonas El Said driver företaget Chatflights, och har podcasten ”Medvind”, där de pratar om flygresande tillsammans.

Enligt deras erfarenheter är det ovanligt att familjer, par eller andra sällskap reser i olika klasser när de flyger.

– Det tror jag skapar dålig stämning. I alla fall när man flyger långt är det en jätteskillnad mellan businessklass och ekonomi. När du flyger businessklass kan du göra om din stol till en säng och det kommer in champagne. Du får ofta trerättersmåltider och blir väldigt uppassad, medan i ekonomi sitter du trångt, kan knappt luta tillbaka stolen och får en bricka med lite mat, säger Alexis Barnekow.

Alexis Barnekow är vd för företaget Chatflights.

”Personalen har benkoll på vilka som sitter var”

Jonas El Said betonar att den som flyger ekonomiklass inte får gå över till businessklass under flygningen.

– Om det handlar om barn så kan det bli ett problem, för flygpersonalen tycker inte om det och försöker sätta stopp för det. Om man sitter i businessklass eller första klass kan man besöka ekonomiklass, men inte tvärtom. Flygpersonalen har ofta benkoll på vilka som sitter var. De brukar inte bli så glada om man går mellan eller byter plats.

Aftonbladet har sökt Johanna Nordström och Adam Smedberg.

 • Fastnålat inlägg
  29 dec 2023
  Tobbe Ek

  Nu avrundar vi den här chatten, tack för att ni varit med och velat diskutera, även när det bara handlar om något så banalt som resesällskap!

  Många verkar tycka att man aldrig skulle låta sin partner åka i en sämre klass, medan andra tycker att det är upp till var och en att bestämma vad man gör med sina pengar, så länge man är överens med sitt resesällskap om det. Det sista tycker jag är det allra viktigaste, i en relation där man inte har gemensam ekonomi måste ju var och en kunna bestämma vad de tycker det är värt att lägga pengarna på. I den aktuella resan var det några som flög ekonomi och några andra som flög business. Jag hoppas att de alla får världens skönaste semester efter landning!

Denna chatt är stängd.

 • 29 dec 2023

  Men snälla, hon nämner ett sällskap som ska åka tillsammans där Adam var EN av FLERA som skulle sitta i ekonomi. Låt dom köra sitt race

  .
 • 29 dec 2023

  Man gör som man själv vill, bara man är överens. Fast alltid så många som ska åsikt om andra. Sköt dig själv och sk*t i andra. ;)

  tarragonman
 • 29 dec 2023

  Och jag tycker du misstolkar det jag skriver Tobbe :) Jag säger inte att nån ska betala för nån annan eller att resan dit och hem är det viktiga, men resan är en del av resan och det jag pratar om är värderingar och jag skulle aldrig värdera min egen bekvämlighet framför dom jag älskar. Jag skulle inte få ut nånting av att sitta lyxigt under en flygresa om jag visste att min familj satt obekvämt. Du säger själv att en longhaul i ekonomi är en annan reseupplevelse.. och då hade jag valt att dela den med dom jag älskar :)

  michael

  Det respekterar jag!

  Tobbe Ek
 • 29 dec 2023

  De intressanta är att under alla år mannen har varit ekonomiskt starkare har de setts som en självklarhet att vi är ett. (Min standard är din standard) När inkomsten förflyttas så gör även besluten de. Tycka vad ni vill om de men skulle frågan vara vem som betalar på en dejt så skulle folket dela sig. Vissa skulle säga mannen vissa skulle säga att man dela men jag har inte träffat någon som skulle säga kvinnan. (Mannen bjuder är mest män som svarar)

  fredrik_christensen

  Jag tycker att det spelar roll vilken typ av dejt det är och vem som bjudit in till dejten. Ibland tycker jag att det är rätt att man delar, ibland tycker jag att den som bjuder in till dejten också betalar för den. Jag är ju gay så det är inte aktuellt att en kvinna skulle betala för mig, men tycker att samma borde gälla i heteroförhållanden.

  Tobbe Ek

Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.

ANNONS