Studie visar: Jack var tvungen att dö i Titanic

Slutet i ”Titanic” har sedan filmens premiär på 90-talet ifrågasatts av tittare.

Fanns det verkligen inte plats för Jack på den där dörren?

För att svara på den frågan en gång för alla har James Cameron nu genomfört en vetenskaplig studie som visade att Jack inte hade en chans, rapporterar Toronto Sun.

År 1997 kom filmen Titanic – kärleksberättelsen om Jack och Rose, spelade av Leonardo DiCaprio, 48, och Kate Winslet, 47 år, som träffas och blir kära på skeppet Titanic. Men när Titanic sjunker fryser Jack ihjäl i den iskalla Atlanten. Rose överlever tack vare att hon tagit sig upp på en flytande dörr.

Ända sedan filmen kom har slutet ifrågasatts av tittare. Kunde inte Jack också ha fått plats på den där dörren? Behövde han verkligen dö?

Regissören James Cameron har hela tiden hävdat att det var nödvändigt.

Nu har han blivit så trött på diskussionen att han har genomfört en vetenskaplig studie för att en gång för alla bevisa att Jack inte hade kunnat överleva, rapporterar Toronto Sun.

”Jag tror att han (Jack) hade fått plats på den där dörren”, sa Kate Winslet 2016.
”Jag tror att han (Jack) hade fått plats på den där dörren”, sa Kate Winslet 2016.

– Vi har gjort en grundlig vetenskaplig analys med en hypotermiexpert som återskapade dörren från filmen. Vi tog två stuntpersoner med samma kroppsmassa som Kate (Winslet) och Leo (DiCaprio) och satte sensorer överallt på dem och i dem, och vi la dem i isvatten och vi testade ifall de kunde ha överlevt med några olika metoder, och svaret var att det inte fanns en chans att de båda kunde ha överlevt. Bara en kunde överleva, säger James Cameron till Toronto Sun.

Han förklarar även att han inte ångrar att han lät Jack dö.

– Han behövde dö, det är som Romeo och Julia. Det är en film om kärlek och uppoffring och moral. Kärleken mäts i uppoffringen.

Regissören James Cameron är aktuell med ”Avatar: The Way of Water”.
Regissören James Cameron är aktuell med ”Avatar: The Way of Water”.

”Största kontroversen i modern filmhistoria”

Kate Winslet uttalade sig om saken år 2016.

– Jag tror att han (Jack) hade fått plats på den där dörren, sa hon då till Jimmy Kimmel.

År 2019 uttalade sig Leonardo DiCaprio kort om saken. Han fick frågan av skådespelaren Brad Pitt, 58 om han inte hade kunnat klämma sig in där på dörren, men DiCaprio svarade ”inga kommentarer”. Skådespelerskan Margot Robbie, 32, sa då att slutet på Titanic är den största kontroversen någonsin i modern filmhistoria, och till det tillade Leonardo DiCaprio ”någonsin”.

Publisert:

LÄS VIDARE