Musikern Ragnar Borgedahl är död – blev 67 år

Artisten slog igenom stort med ”Hum Hum från Humlegårn” i mitten av 1970-talet

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Ragnar Borgedahl, bilden är tagen 2003.

avPatrik Jäverbo

NÖJE

Proggmusikern Ragnar Borgedahl är död, han blev 67 år.

Borgedahl är mest känd för sin klassiska låt ”Hum Hum från Humlegårn”, som han slog igenom med 1974.

”Vila i frid mellan blad och gräs i skuggan under ett träd”, skriver familj och vänner i en dödsannons i Dagens Nyheter.

Musikern Ragnar Borgedahl är död, han blev 67 år gammal.

Borgedahl gjorde sig ett namn under 70-talet och framförallt inom proggrörelsen, och han fick ett skivkontrakt efter att hans sång ”Hum Hum från Humlegårn” blivit populär och spelats i radio.

sången fick även ge namn till hans första album som kom 1974, som senare efterföljdes med albumet ”Sagan om verkligheten” och singeln ”Mullvaden”. Borgedahl slutade senare med musiken för att fortsätta med andra projekt.

Fick en andra vind i början av 2000-talet

Borgedahl blev åter populär i början av 2000-talet när artisten Lars Winnerbäck släppte en cover på hans populära sång, vilket ledde till att hans låt gavs ut återigen.

– Jag visste inte ens vem Lars Winnerbäck var när han frågade om han fick göra en cover. Nu har den legat på Tracks, Svensktoppen och Hitlistan. Någon sa att det blir 150000 kronor i royalties vilket är fantastiskt 30 år senare. Jag är stolt och omtumlad, sa Ragnar Borgedahl till Svenska Dagbladet i en intervju 2003.

”Vila i frid mellan blad och gräs i skuggan under ett träd”, skriver

familj och vänner i artistens dödsannons som publicerades under lördagen i Dagens Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM