”Ni har inte fattat ett jävla dugg”

Ger hatarna en känga i sitt sommarprat

1 av 2 | Foto: SVERIGES RADIO
NÖJE

När Sven Melander försvarade Zara Larsson i våldtäktsdebatten fick han motta dödshot.

I sitt sommarprat ger han sina hatare en rejäl känga.

– Det är ju ett statement. De saknar förmåga att se den stora bilden, säger han till Nöjesbladet.

Under 2016 gick skådespelaren Sven Melander ut i ett videoklipp och försvarade artisten Zara Larsson. Han förklarade att han ogillade den riktning som våldtäktdebatten tagit och den hets som män riktar mot Zara efter hennes uttalanden kring övergreppen som ägt rum under flera av den sommarens festivaler.

Videoklippet skapade stora rubriker och reaktioner. Sven Melander fick dödshot från personer som var upprörda över att han uppmanade män att känna kollektiv skuld.

”Har inte fattat ett dugg”

I sitt sommarprat ger han de som anser att kollektiv skuld inte existerar i vårt rättssamhälle och tycker att hela frågan löser sig om våldtäktsmännen buras in, en känga.

– Ni har inte fattat ett jävla dugg. Och kom inte med era små förnumstiga tillrättavisningar. För jag är så oerhört mycket smartare än vad ni är. Och om ni inte förstår problemet av ett strukturellt förtryck så kan ni stänga matklykan och ta er en mycket lång funderare innan ni öppnar den igen, säger han innan han väljer att spela Zara Larssons ”It aint my fault”.

”Kände mig inte rädd”

För Nöjesbladet utvecklar han sitt resonemang ytterligare.

– Det är ju ett statement. De saknar förmåga att se den stora bilden. Det kan vara deras syster och de är födda av en kvinna. Var finns hänsynen, respekten, inlevelseförmågan och empatin? Var finns den när man uttalar sig på det sättet om kvinnor att de borde våldtas?

De dödshot han mottog valde han att inte göra till en rättssak.

– Jag tror att det mest är sånt man vräker ur sig. Det var ingenting som jag polisanmälde eller kände mig speciellt rädd för, säger han.

”Sommar i P1” med Sven Melander släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00 den 5 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM