Spiderman i tre olika tappningar

Så här skiljer sig Tobey Maguires, Andrew Garfields och Tom Hollands versioner åt

Foto: IBL
Tobey Maguire, Andrew Garfield och Tom Holland har spelat Spiderman.

avMagnus Sundholm

NÖJE

Storyn om Peter Parker är välbekant:

Han går i high school, bor hos sin faster, blir biten av en radioaktiv spindel, bär en färgstark dräkt och blir kär i en tjej.

Men några karbonkopior är inte de tre senaste filmversionerna om den nördiga killen som klättrar på väggarna och skjuter ut nät.

Här är de olika versionerna:

1. Tobey Maguire

Foto: IBL
Tobey Maguire som Spiderman.

Ålder vid Spiderman-debuten:

27.

Filmer:

”Spiderman” (2002), ”Spiderman 2” (2004) och ”Spiderman 3” (2007).

Kompisar:

I de tre filmerna är Mary Jane (spelad av Kirsten Dunst), förälskelse, flickvän, ex och flickvän igen. Ett tag blir det kärlekskarusell när Gwen Stacy (Bryce Dallas Howard) dyker upp. Harry Osborn, (James Franco) är trilogins skurk som dejtar MJ och försöker döda Peter.

Värsta fiende:

Oscorp-ägaren Norman Osborn (Willem Dafoe) är fadersfigur för Peter. Men ett kemiskt preparat förvandlar honom till det gröna trollet som vill döda Spiderman.

Episk scen:

Den upp- och nervända kyssen som han får efter att ha räddat MJ från ett gäng skurkar.

Maguire om rollen:

”Jag läste aldrig serietidningar som barn, hade aldrig sett några tecknade serier om superhjältar på tv. Hade jag gjort det hade jag säkert gillat alla. Jag hade varit rena superhjälte-horan.”

2. Andrew Garfield

Foto: IBL
Andrew Garfield som Spiderman.

Ålder vid Spiderman-debuten:

28.

Filmer:

”The amazing Spiderman” (2012)  och The amazing Spiderman 2” (2014).

Kompisar:

Emma Stone spelar Gwen Stacy, Peter Parkers stora kärlek. Historien går igen utanför vita duken där de båda huvudrollsinnehavarna blir kära, blir ihop, gör slut och återförenas (innan Gwen dör i filmen). I verkligheten är Andrew och Emma inte längre ihop.

Värsta fiende:

Priset går till Elctro (Jamie Foxx). Figuren börjar som den ensamme arbetaren Max Dillon, besatt av Spiderman. När han faller i en tank med ålar får han kraft att skjuta elektricitet från sina blåfärgade händer och bestämmer sig för att utmana sin forne hjälte.

Episk scen:

I slow motion gör Spiderman en saltomortal över en buss, stoppar den från att välta och hinner sedan tillbaka för att hämta sitt skolbetyg och pussa Gwen under ceremonin.

Garfield om rollen:

”Jag skrev på för att göra storyn rättvisa, och för att tjäna den här otroliga rollfiguren som jag klätt ut mig till sedan jag var tre.”

3. Tom Holland

Foto: IBL
Tom Holland som Spiderman.

Ålder vid Spiderman-debuten:

21.

Filmer:

”Spiderman: homecoming” och en uppföljare på gång.

Kompisar:

Av misstag avslöjar Peter sitt hemliga jag för bästa kompisen Ned (Jacob Batalon). Spidermans stora kärleksintresse är den äldre skoltjejen Liz Allan (Laura Harrier).

Värsta fiende:

Adrian ”Vulture” Toomes (Michael Keaton) är ledare för en grupp skrotåtervinnare som av ekonomiska skäl tar tillvara superhjältars vapen.

Episk scen:

När färjan från Staten Island håller på att gå i bitar räddar Spiderman temporärt situationen genom att hålla ihop den med sina nät.

Holland om rollen:

”Det coolaste med Spiderman är att han inte slåss mot rymdvarelser från en annan planet utan är ute efter att stoppa vanlig brottslighet.”

ARTIKELN HANDLAR OM