GW går till Kanal 5 – gör kriminalserie med Robert Gustafsson

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Prestigevärvningen: Kanal 5 kniper GW.

I höst börjar inspelningarna av en nya dramasatsning baserad på Leif GW Perssons idé.

I huvudrollen syns Robert Gustafsson.

– Det är absolut ingen humorserie alls, säger han.

1 av 7 | Foto: Magnus Ragnvid
Robert Gustafsson och Leif GW Persson

Alla vill ha Leif GW Persson, 72. Och nu är det Kanal 5 som har lyckats knipa åt sig en bit av kakan, med en ny kriminalserie som börjar spelas in i höst.

Förutom ”Veckans brott” i SVT och ”GW:s mord” i TV4 kommer kriminologiprofessorn nu också att ha en serie i Kanal 5. Men den här gången handlar det om en dramaserie och Leif GW Persson ska inte synas i rutan. I stället är det Robert Gustafsson, 52, som gör huvudrollen. Kriminaldramat är Leif GW Perssons idé och sändningsstart är planerad till 2018.

– Det är absolut ingen humorserie alls, säger Robert Gustafsson under Kanal 5:s och Discovery Network Swedens höstpresentation.

Gustafsson spelar en polis som tar sig an så kallade kalla fall.

– Han är som Leif GW är själv. Det bygger lite grann på hans envishet, hans sömnlöshet över alla dessa gamla kalla fall som måste få en lösning. Och på vägen nystas det upp och blir än värre.

”Min store tjocke far”-regissören

Manusarbetet pågår fortfarande och inspelningarna ska dra igång i oktober. För regin svarar Kjell-Åke Andersson som tidigare bland annat regisserat ”Min store tjocke far”.

— Det är en polis som egentligen borde vara sjukskriven men som får ett förtroende att fortsätta och får en liten grupp att arbeta med, säger Gustafsson.

Och det var Leif GW Persson som ville ha Gustafsson i rollen.

– Jag blev kontaktat av produktionsbolaget på GW:s inrådan. När jag pratade med Leif så förstod jag att han envist vill försöka skildra utredningar på ett mer naturalistiskt sätt. Komma bort från schablonerna i krimserier och hitta en ton som mer låter som att det är på riktigt.

Men något namn på den kommande serien vill Robert Gustafsson inte avslöja.

– I min kalender står det bara ”GW”, så vi kan väl kalla den det, ”GW-serien”, så länge, säger han och skrattar.

Parallellt med arbetet med kriminaldramat på Kanal 5 kommer Leif GW Persson att fortsätta med både ”Veckans brott” på SVT och mellan de säsongerna även med ”GW:s mord” på TV4.

Publicerad: