Smash into pieces-sångaren har blivit pappa igen – berättar om dramatiska förlossningen

”Jag trodde inte att han var vid liv”

Publicerad 2024-07-09 16.00

Chris Adam Hedman Sörbye och hans flickvän Lisa Stålstierna har fått sitt första gemensamma barn.

Men förlossningen blev en riktig skräckupplevelse.

– Man tänker när när man får barn så ska man få ha en mysig stund med varandra direkt efteråt. De ligger på magen och man får klippa navelsträngen och allt det där, men det blev allting annat än det, säger Smash into pieces-sångaren.

Chris Adam Hedman Sörbye och flickvännen Lisa Stålstierna har välkomnat sonen Leonidas till världen.
– Under omständigheterna känns det som att vi allihop har tagit oss ur det här okej. Nu känns det bra. Men det har varit väldigt jobbigt för Lisa framför allt, hon var med om någonting som bara tre procent är med om, säger Smash into pieces-sångaren.

Lisa Stålstierna och Chris Adam Hedman Sörbye

”Lever han?”

När Aftonbladet når honom sitter han på en flygplats i Finland där bandet precis haft en spelning. Han har några omtumlande dagar i bagaget.
– Allt började förra söndagen, för en vecka sedan. Lisa fick värkar mitt i natten och knackade mig på axeln och sa ”jag tror det är dags”.

Smash into pieces


Paret åkte in till Universitetssjukhuset Örebro, och där började en över 40 timmar lång kamp.
– Det slutade med att de fick dra ut honom med sugklocka. Det var ganska läskigt när han kom ut. Man tänker när när man får barn så ska man få ha en mysig stund med varandra direkt efteråt. De ligger på magen och man får klippa navelsträngen och allt det där, men det blev allting annat än det, säger Chris Adam Hedman Sörbye.
När deras nyfödda son kom ut hade han problem med andningen.
– Lisas första fråga när han kom ut var ”lever han?” Han lät ingenting och rörde sig ingenting. Det var fruktansvärt, säger Hedman Sörbye.

Komplikationer för mor och son

Stålstierna berättar själv om ögonblicket när sonen väl kom ut.

– Där och då när jag fick honom till mitt bröst var jag i en sådan smärta och chock och han gav inga livstecken så jag trodde inte att han var vid liv, säger hon.

Då hon hade förlorat blod under den svåra förlossningen sövdes hon ner och skickades omedelbart på operation.

Hedman Sörbye och lilla Leonidas skickades till ett annat rum fullt av läkare.
– De försökte få igång hans andning för han andades inte själv. Det tog en halvtimme innan den kom igång ordentligt, säger Hedman Sörbye.

Den tuffa förlossningen hade tagit hårt på Leonidas. På grund av påfrestningarna hade han fått syrebrist och var full av mjölksyra i kroppen.

Han hade även fått en punktering i lungsäcken och fått i sig fostervatten med sin egen avföring i, något som kan orsaka infektioner.
– De försökte liksom få igång hans andning med en liten andningsmaskin och det ser ganska konstigt ut med en nyfödd. Det ser väldigt onaturligt ut när de får en massa slangar och trådar på sig. Jag var rätt chockad och skärrad där, säger Hedman Sörbye.

”Min fina lilla pojke”

Efter några timmar var läget under kontroll. När Stålstierna vaknade upp från operationen fick hon äntligen träffa sin son för första gången.
– Hon fattade knappt att det var han. Hon hade ju inte fått sova mycket alls, hade knappt ätit någonting. Hon var helt slut själv. Det var lite chockartat för henne också att förstå att hon hade barn utanför sin kropp. Han var här nu liksom, säger Hedman Sörbye.

Stålstierna säger att när hon väl fick träffa sonen var ögonblicket fantastiskt.

– All min sorg och smärta försvann för en stund när jag såg min fina lilla pojke. Det kändes inte som att det var sant. Samtidigt som jag blev ledsen för vilken start han också fick.

I dag mår både mor och son under omständigheterna bra.

– Vi blev utskrivna ifrån sjukhuset för någon dag sedan efter fem dagar där, och jag har en tid av rehab och medicinering framför mig, säger Stålstierna.

Hon berättar att hon varit sängliggandes sedan sonen föddes.

– Smärtorna har varit svåra och det är utmanande nog som det är att bli nybliven mamma, men att på det ha en kropp som är under läkning gör det svårare emellanåt. Jag har svårt att röra mig för att jag har ont.

Deras nya familjemedlem återhämtar sig mer och mer och verkar trots allt ha klarat sig bra.

Hyllar sjukvårdspersonalen

Både Hedman Sörbye och Stålstierna vill passa på att hylla den personal som tog hand om dem under den kaosartade förlossningen.
– De gör ett så otroligt fint jobb de här människorna som jobbar inom de här yrkena. Jag känner en sådan tacksamhet i hela den här situationen att man bor i Sverige, säger han och får medhåll av flickvännen.

Sedan tidigare har Smash into pieces-sångaren sonen Milton, 7. På frågan vad som är det bästa med att vara nybliven tvåbarnspappa svarar han snabbt:
– Att jag har fått två friska barn. Det är det enda man önskar sig egentligen.

Och namnet Leonidas tycker de nyblivna föräldrarna passar extra bra då det betyder ”stark som ett lejon”.

– Jag är så glad över att allt blev bra tillslut, säger Stålstierna.

ANNONS