”Stort när Chucken kom till bygden”

1 av 4
NÖJE

Rocklegenden Chuck Berry gjorde flera Sverigebesök.

Sommaren 1989 kom han till Härjedalsbyn Hede och lockade 5 000 personer till folkparken.

– Det var en stor händelse när Chucken kom. Det var massvandring av folk från när och fjärran, säger Mats Bredesen, 63, som var med och lockade dit stjärnan.

Mats Bredesen, 63, i Hede var med och fick rockstjärnan till folkparken i Hede. Byn i Härjedalen har bara 741 invånare, men den 8 juli 1989 strömmade människor från hela södra Norrland in i folkparken. Publiksiffran nådde omkring 5 000 personer.

Nästan rekord, bortsett från Carolas spelning 1983.

Inför besöket fick folkparksstyrelsen arbeta hårt för att blidka stjärnan.

– Han hade en sån där rider med lite olika önskemål och där stod det bland annat vilket slags bil han skulle åka i. Det var någon typ av Mercedes han skulle åka de sista 15 milen. Han skulle ha just den bilen, säger han.

Fick sova i Östersund

Rätt bil hittade de till slut på en annan ort och Chuck Berry kunde göra en fartfylld entré i byn. Värre var det att hitta en säng som uppfyllde kraven.

– Det var lite speciellt. Bland annat skulle han ha en säng som var 210, tror jag. Så han bodde inte i bygden här efter spelningen, jag tror att han åkte tillbaka till Östersund, säger han.

Kvar på byn finns affischer och annan memorabilia från spelningen – och alla minnen.

– Det är en stjärna som har gått ur tiden. Han kommer alltid att leva kvar i musiken, säger Mats Bredesen.

”Vi hade en garanti”

När Hans Schweitz, 69, i Solna bokade in Chuck Berry för en spelning 1984 i Norrköping var det en nervös väntan. Staden skulle fira ett högtidligt 600-årsjubileum, men Schweitz hade sett Chuck Berry göra bleka spelningar förut.

– Så vi hade en garanti. Han hade sjabblat lite när han hade varit här tidigare, varit lite nonchalant mot bandet som backat honom och vi ville inte åka på samma grej, säger Hans Schweitz.

– Utan att han visste om det flög vi hit hans gamla pianist Johnnie Johnson. De möttes först på flygplatsen i Norrköping.

Hur reagerade Chuck Berry när han möttes av sin pianist här i Sverige?

– Det fungerade. Han blev jätteförvånad och glad.

”Hade sett hur Rolling Stones satte krav”

Det var fem år före spelningen i Hede, men stjärnan hade redan hittat sina favoritönskemål.

– Han hade väl hört hur Rolling Stones och de satte krav. Det skulle bland annat stå den senaste modellen av Mercedes på flygplatsen, som vi fick hyra från Stockholm, och en kartbok på framsätet. Han skulle köra själv till spelningen.

– På hotellet, som han skulle bo på tillsammans med sin unga, kvinnliga medföljare, skulle han ha en ”king size bed”. Hotellet letade fram sin bredaste säng och kallade den en kingsize, säger han och skrattar.

– I logen skulle det finnas vissa typer av dricka, exotiska frukter och allt möjligt – som han aldrig rörde.

Men efter alla ansträngningar fick de också en riktigt bra spelning. Chucken bjöd på både hits och sin ikoniska duckwalk.

– Det var nog den bästa spelning med honom som jag har sett här i Sverige, säger Hans Schweitz.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Östersund

Solna